U vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana ušao 71 kineski vojni avion, Tajpej: Najveći upad do sada

Sedamdeset i jedan avion kineske avijacije, uključujući borbene avione i dronove, ušao je u vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana u protekla 24 sata, saopštila je danas vlada u Tajpeju, piše Kurir.

Upad je uključivao 43 kineska aviona koji su prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu tampon zonu između Tajvana i Kine koja se nalazi unutar odbrambene zone, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini ostrva na koje Kina polaže pravo, a tajvanska zvanična Centralna novinska agencija saopštila je da je to najveći upad kineskog vazduhoplovstva u tajvanski vazdušni prostor do sada.

Pojedini od kineskih aviona, uglavnom borbenih, nakratko su prešli srednju liniju u osetljivom Tajvanskom moreuzu, a otkriveno je i sedam brodova kineske mornarice u blizini Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo.

Kina je saopštila da je izvela „udarne vežbe“ u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana u nedelju kao odgovor na, kako je navela, provokacije Tajvana i SAD.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven istakla je jutros, u govoru na vojnoj ceremoniji, da Tajvan treba da pojača svoj odbrambeni kapacitet zbog, kako je rekla, „neprekidne ekspanzije autoritarnosti“, iako nije spominjala najnovij vojne aktivnosti Kine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare