PUTIN OTKRIO ŠTA JE KLJUČNI CILJ MOSKVE: Naš ključni cilj je da ujedinimo ruski narod!

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da je ujedinjenje ruskog naroda ključan cilj vlasti u Moskvi.

U intervjuu za televiziju Rusija 1 Putin je istakao da u Moskvi žele da okupe ruski narod za razliku od Zapada, koji je oduvek želeo da rasturi Rusiju. Putin je istakao da uprkos pokušajima Moskve da mirnim putem reši sve novonastale sporove sa Zapadom, neki od njenih kolega na globalnoj sceni uvek imaju druge planove. Prema Putinu, ukrajinska kriza je rezultat politike „geopolitičkih protivnika“ Moskve koji su nastojali da podele Rusiju:

– Zavadi pa vladaj, oni su to uvek pokušavali da urade, pokušavaju i sada. Ali naš ključan cilj je nešto drugo. To je ujedinjenje ruskog naroda – rekao je Putin. Istovremeno, predsednik Rusije je ukazao da ne veruje da se Moskva, usred sukoba sa Kijevom i sa Zapadom, našla blizu takozvane crvene linije:

– Ne mislim da je to toliko opasno. Uveren sam da idemo u dobrom pravcu. Nismo imali drugog izbora nego da zaštitimo naše nacionalne interese i interese naših građana i našeg naroda.

Putin je ponovio da je Rusija i dalje spremna da razgovara „sa svim učesnicima u ovom procesu“:

– Spremni smo da pregovaramo sa svima koji su uključeni u ovaj proces o prihvatljivim rešenjima, ali to zavisi od njih. Nismo mi ti koji odbijaju da pregovaraju, već oni, prenosi Kurir.

Putin je odgovorio i na pitanje o najavi iz Vašingtona da će isporučiti Ukrajini PVO sistem „patriot“:

– Naravno, mi ćemo ih izbrisati, sto odsto.

Putin je prošle nedelje izjavio da se Rusija suočava sa skoro celokupnim potencijalom NATO tokom sukoba u Ukrajini jer njeni protivnici misle da je Rusija prevelika zemlja i da predstavlja pretnju.

On je naveo i da su Rusi i Ukrajinci bratski narod i da je „vleika tragedija“ sve što se sad dešava, ali da to nije posledica ruske politike.

Viktor Orban: Mir zavisi od Amerike

Viktor Orban, premijer Mađarske, izjavio je da mir u Ukrajini zavisi od Amerike:

– Perspektiva okončanja rata je u rukama Amerike, koji je glavni saveznik Ukrajine. Ukrajina može da se bori sve dok ima podršku u oružju i novcu iz Amerike. Ako Amerika želi mir, onda će do njega doći – rekao je Orban u intervjuu za dnevnik „Mađar nemzet“.

Orban je demantovao navode da je na strani Rusije, navodeći da je u rusko-ukrajinskom ratu na strani Mađarske. Mario Dragi

Samo Putin može da okonča rat!

Bivši italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da samo ruski predsednik Putin može da okonča rat između Rusije i Ukrajine.

– Izgledi za mir su teški čak i ako se mnogo toga promenilo u poslednjem periodu. Kanali komunikacije su mnogo otvoreniji i čini se da je Kina aktivnija u vođenju pregovora.

Ali samo predsednik Putin može da stavi tačku na ovo krvoproliće. Međutim, Kremlj je do sada pokazao da ne želi mir – rekao je Dragi u intervjuu za Korijere dela sera.

Volodimir Zelenski: Sloboda ima visoku cenu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je svoj narod da istraje u suočavanju sa ruskim napadima i rekao da „sloboda ima visoku cenu, ali da ropstvo ima još veću“.

U video-obraćanju naciji Zelenski je rekao da su Ukrajinci izdržali napade, pretnje, nuklearne ucene, teror, raketne udare, i pozvao ih da izdrže i ovu zimu, jer znaju za šta se bore.

– Proslavićemo naše praznike. Kao i uvek. Nasmejaćemo se i biti srećni. Kao i uvek. Razlika je jedna. Nećemo čekati čudo. Uostalom, sami ga stvaramo – rekao je Zelenski. Šef diplomatije se oglasio

Da li Kina menja stav?

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji branio je stav svoje zemlje o ratu u Ukrajini i nagovestio da će Kina produbiti veze sa Rusijom tokom naredne godine. Vang je rekao da će Kina „produbiti strateško međusobno poverenje i obostrano korisnu saradnju“ sa Rusijom.

– Što se tiče ukrajinske krize, dosledno smo podržavali osnovne principe objektivnosti i nepristrasnosti, ne favorizujući jednu ili drugu stranu, nismo dolivali ulje na vatru, a još manje tražili sebičnu korist od situacije – rekao je on. Vang je okrivio Ameriku da je odgovorna za pogoršanje odnosa dve najveće svetske ekonomije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare