PREDSEDNIK UDRUŽENJA PEDIJATARA UPOZORAVA: Postoji realna šansa za epidemiju malih boginja

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis izjavio je danas da zbog pada obuhvata vakcinisanih postoji realna šansa od epidemije malih boginja u Srbiji.

On je za RTS istakao da nuspojeve posle vakcinacije u načelu ne postoje.

Kazao je da naročito brine pad obuvata vakcinacije protiv malih boginja, zauški i rubeole MMR vakcinom, koja je u 2021. iznosila 75 odsto na nacionalnom nivou a, kako je naveo, „u jednom gradu 24 odsto“.

Konstantinidis je rekao da je potrebna snažna akcija čitavog društva da bi se povratilo poverenje u nauku i medicinsku profesiju.

„Poverenje, koje je postojalo u medicinu i institucije društva, iščezlo je zahvaljujući dezinformacijama“, rekao je on, prenosi Kurir.

Ocenio je da su mediji, „umesto izvor korektnih informacija, postali dobrim delom izvor dezinformacija“, te da su „male boginje i vakcine reprezentativni uzorak te politike“.

RTS je naveo na svom sajtu da je Unicef upozorio da je ;u Srbiji moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, nakon što je beogradski Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ izvestio o padu stope imunizacije za sve vakcine za decu u Srbiji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare