KINA PRESTALA DA OBJAVLJUJE DNEVNE KORONA PODATKE Procenjuje se da umire 5.000 ljudi dnevno: „Država ulazi u NAJOPASNIJE NEDELJE“

Kineska nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je u nedelju da objavljuje dnevne podatke o koronavirusu, zbog sumnje u njihovu pouzdanost, jer brojke novozaraženih „eksplodirale“ nakon naglog ublažavanja strogih ograničenja.

„Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objaviće relevantne informacije o koronavirusu za referencu i istraživanje“, navodi se u saopštenju komisije.

Nisu precizirani razlozi za promenu niti koliko često će ažurirati informacije o koronavirusu.

Prestanak NHC-a da izveštava o dnevnim brojkama zaraženih i smrtnih slučajeva dolazi usled porasta zabrinutosti zbog nedostatka vitalnih informacija, otkako je Peking uneo korenite promene u politiku „nula kovida“ koja je stotine miliona svojih građana stavila pod nemilosrdnu blokadu i pretrpela drugu po veličini privredu u svetu.

Uprkos rekordnom porastu broja novozaraženih, NHC nije prijavio nijedan smrtni slučaj od koronavirusa širom zemlje četiri uzastopna dana pre nego što je zaustavio objavljivanje podataka.

Kina je suzila svoju definiciju za prijavljivanje smrtnih slučajeva od kovida, računajući samo one od pneumonije izazvane kovidom ili respiratorne insuficijencije.

Britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfiniti prošle nedelje je iznela svoju procenu da Kina ima više od milion infekcija i 5.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Nakon što su slučajevi koronavirusa obarali dnevne rekorde krajem novembra, NHC je ovog meseca prestao da izveštava o asimptomatskim infekcijama, što je otežavalo praćenje slučajeva.

Zvanične brojke iz Kine postale su nepouzdan vodič jer se širom zemlje radilo manje testiranja, dok je Kina rutinski optužena da umanjuje značaj infekcija i smrtnosti.

Svetska zdravstvena organizacija nije dobila podatke iz Kine o novim hospitalizacijama zbog koronavirusa otkako je Peking ublažio ograničenja. Organizacija kaže da bi jaz u podacima mogao biti posledica toga što se vlasti bore da izbroje slučajeve u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

„Kina ulazi u najopasnije nedelje pandemije“, navodi se u istraživačkoj belešci Capital Economics-a.

„Vlasti sada gotovo da ne čine napore da uspore širenje infekcija i, sa početkom migracije uoči Lunarne Nove godine, uskoro će biti svi delovi zemlje koji trenutno nisu u velikom talasu koronavirusa

Nakon godina sprovođenja strogih pravila, odustajanje predsednika Si Đinpinga od njegove politike „nula kovida“ sada stavlja u središte fokusa plan izlaska iz zemlje jer Hong Kong planira da ponovo otvori kinesku granicu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare