PUTIN ODBACIO NAZIV SPECIJALNA VOJNA OPERACIJA: Ruski predsednik za konflikt upotrebio prvi put zabranjenu reč „RAT“! 

Ruski predsednik Vladimir Putin upotrebio je reč „rat” u vezi sa sukobom u Ukrajini u četvrtak, čime je prvi put javno odstupio od prethodne fraze „specijalna vojna operacija” kojom je opisao invaziju na Ukrajinu tokom deset meseci.

„Naš cilj nije da nastavimo vojni sukob, već naprotiv, da okončamo ovaj rat“, rekao je Putin novinarima u Moskvi, gde je prisustvovao sednici Državnog saveta za omladinsku politiku. „Radili smo na tome i nastavićemo da radimo u budućnosti“, rekao je on.

Putinovi kritičari kažu da je upotreba reči „rat“ za opisivanje sukoba u Ukrajini efektivno nezakonita u Rusiji od marta. Zaista, Putin je potpisao zakon o cenzuri, prema kojem je širenje „lažnih“ informacija o invaziji krivično delo, za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora. Zato Putinova upotreba reči rat nije prošla nezapaženo.

Nikita Juferev, opštinski poslanik iz Sankt Peterburga koji je pobegao iz Rusije zbog svog protivljenja ratu, rekao je u četvrtak da je već tražio od ruskih vlasti da gone Putina zbog „širenja lažnih informacija o vojsci“. Još nije doneta uredba o završetku specijalne vojne operacije, rat nije objavljen“, napisao je Juferev na Tviteru. Za takve reči o ratu već je osuđeno nekoliko hiljada ljudi“, upozoravaju Putinovi kritičari.

Američki zvaničnik rekao je za CNN da Putinova primedba najverovatnije nije namerna i da je verovatno bila lapsus. Zvaničnici će sada pažljivo pratiti šta ljudi unutar Kremlja imaju da kažu o ovome u narednim danima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare