EVROPA MORA DA SE IŠČUPA IZ KANDŽI UJKA SEMA! PALE MASKE! Makron pokazao kakvi su zaista odnosi EU i SAD: Ne držite mi moralne lekcije

Moramo ponovo da razmislimo o našoj strateškoj autonomiji, poručio predsednik Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je stav da Evropa treba da smanji svoju zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država i da razvije sopstvene odbrambene kapacitete, piše „Volstrit džornal“.

Makron je istakao da formiranje evropskih odbrambenih snaga ne vidi kao alternativu NATO-u, te da će jača Evropa omogućiti kontinentu da bude autonomniji u okviru Alijanse.

– Moramo ponovo da razmislimo o našoj strateškoj autonomiji – rekao je Makron reporterima po povratku sa samita u Jordanu i napomenuo da Evropa, pored odbrane, treba da radi i na autonomiji u oblasti tehnologije, što uključuje i smanjenje zavisnosti od SAD.

On je naveo da ne treba zavisiti od Alijanse, već da sa vojnim savezom treba sarađivati. 

– U NATO-u, sa NATO-om, ali ne i da budemo zavisni od NATO-a – poručio je Makron. 

Francuski predsednik je već razbesneo Ukrajinu i pojedine saveznike pozivajući Zapad da Rusiji da bezbednosne garancije u okviru budućih mirovnih pregovora o okončanju rata u Ukrajini, piše američki list.

Nakon posete Vašingtonu krajem novembra gde se sastao sa američkim kolegom, Makron je francuskim medijima saopštio da je sa Džozefom Bajdenom razgovarao o „bezbednosnoj arhitekturi u kojoj želimo da živimo sutra“.

– To znači da je jedna od suštinskih tačaka kojima moramo da se pozabavimo, kao što je to predsednik Putin uvek govorio, strah da će NATO doći do Rusije i rasporediti oružje koje bi moglo da je ugrozi – dodao je tada predsednik Francuske.

On je sada ponovio da zahtev o „bezbednosnim garancijama“, ali i napomenuo da se one moraju odnositi na Ukrajinu i Rusiju, ali i na Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju i Jermeniju.

– Kada govorim o garancijama, govorim o svim tim zemljama, o nama, ali i o Rusiji – rekao je Makron koji već mesecima redovno telefonira sa Vladimirom Putinom zbog čega su negodovali lideri istočne Evrope.

– Neka mi svi Evropljani i zapadnjaci, koji mi drže moralne lekcije, objasne ko će sedeti za pregovaračkim stolom. Što se mene tiče, ne želim da Kinezi i Turci sami pregovaraju o budućnosti – zaključio je francuski predsednik.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare