KURTI ŽELI KRV NA BARIKADAMA!

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti juče je do kraja ogolio krajnji cilj destruktivne politike koju sprovodi: da Srbe i fizički ukloni i uspostavi potpunu kontrolu nad severom Kosova. Da stvari budu još opasnije, on ovu opasnu nameru zavija u plašt borbe protiv tobožnjih pokušaja Rusije da izazove rat na Balkanu, optužujući Beograd da je spreman da u tome pomogne Moskvi.

Pretnje koje Kurti već mesecima šalje našim sunarodnicima sada su poprimile najstrašniji oblik, jer je izjavom „da uklanjanje barikada ne isključuje žrtve“, praktično najavio napad Srba koji su na proteste i izašli kako bi se odbranili od terora Prištine i zaštitili goli život.

Kurti se tu uzda i u pomoć SAD i EU, čiji su zvaničnici poslednjih dana svojski uprli da traže uklanjanje barikada, zaboravljajući zašto su one na prvom mestu i postavljene. Ali, ni reč nisu rekli na Kurtijev otvoren lov na Srbe, nezakonita hapšenja, tajne optužnice, upade u izborne komisije i lokalne skupštine, gaženje osnovnih ljudskih prava našeg naroda…

 – Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na severu. Mislim da je njihova najveća briga upravo ovo. Sada kada je Rusija teško ranjena u Ukrajini nakon njene invazije i agresije, ima interes za prelivanje. Rusija ima interes da svoju ratnohuškačku akciju prenese na Balkan gde imaju klijenta koji je u Beogradu – oglasio se Kurti preko britanskog „Gardijana“.

Iz srpskog državnog vrha odmah su usledili pozivi međunarodnoj zajednici da reaguju jer posle ove Kurtijeve izjave nema dileme da on želi da zametne ratni oganj u regionu i da su mu jedina meta kosovski Srbi i Beograd.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je Kurti još jednom svetu pokazao svoje pravo lice:- On preti ubistvima i i nasiljem nad Srbima, umesto da uradi ono što je jedino racionalno – da formira Zajednicu srpskih opština, poštuje vladavinu prava i prestane da hapsi nevine ljude samo zato što su Srbi.

Reagovao je i ministar odbrane Miloš Vučević koji je još jednom pozvao Kfor da spreči nasilje i teror nad Srbima na KiM i da hitno odreaguje na opasne pretnje Kurtija. Vučević je istakao da Kurti „ne poštuje ni ljudska prava ni ustaljene evropske vrednosti“:- Srbija ne sme i neće dozvoliti novu „Oluju“ ni novi pogrom iz marta 2004, jer Srbija jeste deo civilizovanog sveta, faktor mira i stabilnosti.

Da je kristalno jasno da Kurtijevo protivpravno raspoređivanje dugih cevi i specijalaca naoružanih do zuba na sever Kosova nema za cilj nikakvu „mirovnu misiju“, već je direktna pretnja srpskom narodu, juče je upozorio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje:

– Zastrašujuće su pretnje koje je Srbima na barikadama uputio Kurti, koji očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda. Očigledna je nervoza Prištine jer ne uspeva da isprovocira neodmerenu reakciju srpskog naroda na barikadama i u svom jalovom i promašenom pokušaju kriminalizacije Srba na severu KiM, sada poziva na njihovu likvidaciju. Sada se još jednom pokazalo ispravnim zbog čega je bila važna odluka naše države da uputi zahtev o povratku naših bezbednosnih snaga na KiM i neka Kurti bude uveren, neće mu Beograd nikad dozvoliti da svoje pretnje pretvori u delo.

Šef diplomatije Ivica Dačić, takođe, nema nikakvu dilemu da je Kurti u ovom trenutku najveća pretnja za mir i stabilnost:

– Eliminacija uzroka poslednjih događaja na KiM može da dovede do deeskalacije situacije.  Jasno je šta su Srbi na Kosovu tražili i šta je uslov da se dođe do rešenja problema, a to je da se prestane sa povlačenjem jednostranih poteza, kako bi se nastavilo sa ozbiljnim dijalogom, da se puste uhapšeni Srbi, da nema tajnih spiskova za hapšenje. Srbi ne žele da budu deo incidenata, već deo mirnog rešenja. Barikade nisu postavljene da se ometa saobraćaj, već su deo političkog protesta zbog neispunjavanja i narušavanja tog sporazuma.

Član Kriznog štaba Goran Rakić odgovorio je na pretnje Kurtija, rekavši da će barikade biti uklonjene kada budu oslobođeni uhapšeni Srbi, specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sever i uklone se spiskovi za odstrel Srba. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare