MAFIJAŠKE APLIKACIJE! Evo kako je Lalić NA DUGME kontrolisao Skaj, ovom opcijom LOCIRALI SU ŠKALJARCE pred egzekuciju!

Optuženi za najteža krivična dela, kako u Srbiji tako i u svetu, koristili su aplikacije za koje su mislili da policija ne može da ih prati i preko njih dogovarali najteža krivična dela

Kriminalci i njihovi saradnici do prošle godine bili su potpuno uvereni da njihovu komunikaciju preko plaćene Skaj aplikacije ne može niko da kontroliše i prati, do te mere da su preko nje razmenjivali planove, detalje, ali i fotografije prljavih poslova, uključujući čak i ubistva.

Najdalje su u tome otišli pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su preko Skaja razmenjivali i fotografije izmasakriranih i ubijenih žrtava. Međutim, hapšenje ne samo ove, već kriminalnih grupa širom sveta u prethodnih godinu dana, pokazala su da su od 2021. evropske policije pratile sve njihove komunikacije.

Glavni za Balkan

Tek nedavno, pripadnik Belivukove grupe Srđan Lalić, koji je u međuvremenu postao svedok-saradnik, otkrio je da je on bio glavni distributer za Balkan za Skaj, ali i da to nije jedina aplikacija koja je korišćena za „tajnu“ komunikaciju.

– Krajem 2018. putem oficijalne stranice Skaj sam podneo zahtev da budem distributer, odnosno partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom Skaja – otkrio je glavni distributer Skaja, optuženi svedok Lalić.

Do detalja je objasnio da je u početku Skaj aplikacija podržavana samo na „blekberi“ telefonima, kasnije i „nokiji“ sa android sistemom, ali da je od 2019. funkiconisao na „ajfonu“ i gugle piksel telefonima.

Kako je naveo svedok-saradnik, svaki Skaj je imao korisničko ime, koje se moglo menjati u svakom trenutku. Skaj aplikacija, kako je objasnio, funkcionisala je na kartici sa jedne holandske i jedne američke mreže.

U našoj mreži, te kartice su funkcionisale na dva mobilna opertera, a korisnici su plaćali da koriste aplikaciju za koju su bili uvereni da je „neprobojna“ za domaće i strane službe. Kako se ispostavilo, koristili su je i pripadnici škaljarskog, kao i kavačkog klana, a Lalić je kao distributer imao mogućnost da recimo, ako neko bude uhapšen, jednim klikom na sajtu na kom je vodio naloge ugasi telefon i obriše sve sa njega, kako policija ne bi mogla da ima uvid u sadržaj. Osim toga, mogao je da otkrije i zemlju u kojoj se neko nalazi, što je korišćeno da bi se locirali suparnici i ubili.

– Takođe sam koristio i Eko čet, koji je bio najveća konkurencija Skaju. Te dve aplikacije su mogle da razmenjuju poruke, ali je to kasnije zbog sigurnosti ukinuto – priznao je na suđenju.

„Sigurna platforma“

Slično je bili i sa aplikacijom Anom, zbog koje je „palo“ više stotina kriminalaca širom sveta. Ispostavilo se da je „sigurnu platformu“ za dopisivanje zapravo napravio FBI i da je upravo ova američka služba sve vreme nadgledala dopisivanje ljudi iz kriminalnog miljea.

– Anom je zapravo bio naslednik Skaja. Naime, kada je Skaj ugašen podzemlju je trebala nova aplikacija i tako se došlo na ideju da im se ponudi jedna takva – objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da je u maju prošle godine Srbija bila u top pet zemalja u kojima se koristio Anom za dopisivanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare