POZNATI METEOROLOG OBJAVIO DETALJNU PROGNOZU DO KRAJA DECEMBRA: Najavio mraz, ali i totalni OBRT! Mnogima se neće dopasti 

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk nalogu objavio kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca.

– Od nedelje sledi jačanje anticiklona i sve do oko 26.12, a možda i malo duže taj sistem bi trebao dominirati vremenskim prilikama nad našim delom Evrope. Uz suvo i stabilno vreme biće uslova za pojavu magle, koja se ponede i to uglavnom nad nizijama i uz rečne doline može zadržavati i veći deo dana donoseći „veštačku zimu“ uz maglovito i hladno vreme – napisao je Čubrilo i dodao:

– Oko 22.12. može doći do prolaznog naoblačenja, ali su šanse za bilo kakve padavine minimalne. U početku jutarnji minimumi od -7 do -2, a dnevni maksimumi od +2 do +6 stepeni Celzijusa, dok bi posle 22.12. bilo malo toplije uz slabiji jutanji mraz i dnevne maksimume iznad proseka za ovo doba godine i oni bi se kretali od +5 do +12 stepeni Celzijusa, osim u predelima sa maglom gde bi bilo oko +1 stepen Celzijusa.

On navodi i da je „na dugoročnim ansamble proračunima oba modela posle 26.12. primetan pad temperature vazduha, uz određen broj vrlo hladnih članova proračuna“.

– To ukazuje da je pred sam kraj ovog meseca moguća promena sinoptike, ali hoće li do nje zaista doći i koliko će ona biti izražena ostaje da se vidi i tek oko 22.12. ćemo imati neki jasniji trend.

Naredni dani donose pretežno suvo i stabilno vreme uz moguće duže zadržavanje magle, a prave zime ovog meseca verovatno neće biti. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode – poručio je meteorolog.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare