300 TURISTA IZ CELOG SVETA ZBOG NEMIRA I SUKOBA ZAROBLJENO U MAČU PIKČU: Prekinuta železnička veza! Sprema se HITNA evakuacija

Nakon što su u Peruu izbili protesti nakon svrgavanja predsednika Pedra Kastilja i vlasti proglasile vanredno stanje, oko 300 turista iz celog sveta zaglavljeno je u drevnom gradu Maču Pikču. Prekinuta je železnička veza, koja je jedini put do i iz grada. Kao rezultat toga, i lokalno stanovništvo ostaje bez hrane. Peruanske vlasti sastavljaju plan za njihovu evakuaciju, a sve više zemalja izdaje upozorenja svojim građanima koji se tamo kreću. U neredima širom zemlje već je poginulo 20 ljudi.

Darvin Baka, gradonačelnik Maču Pikčua, saopštio je da su među zaglavljenim putnicima Peruanci, Južnoamerikanci, Amerikanci i Evropljani, navodi CNN. Tražili smo od vlade pomoć u uspostavljanju helikopterskih letova za evakuaciju turista“, rekao je Baca. Jedini način da se uđe i izađe iz grada je vozom, a te usluge su do daljnjeg obustavljene, dodao je on.

PeruRail, peruanski železnički operater, saopštio je da su u utorak zaustavljeni vozovi do i od mesta svetske baštine Uneska. Obećali su da će pomoći pogođenim putnicima da promene datume putovanja. „Žalimo zbog neprijatnosti koje ovo izaziva našim putnicima, ali to je rezultat situacija koje su van kontrole naše kompanije. Dajemo prioritet bezbednosti putnika i naših radnika“, napisali su.

Sjedinjene Države su u kontaktu sa američkim građanima koji su zaglavljeni u Peruu, rekao je portparol Stejt departmenta za Si-En-En u petak. „Pružamo im svu odgovarajuću konzularnu pomoć i pažljivo pratimo situaciju. Iz razloga privatnosti i bezbednosti, nećemo ulaziti u dalje detalje o broju američkih državljana koje smo kontaktirali“, dodao je on.

Ambasada SAD u Peruu saopštila je u petak da peruanska vlada organizuje evakuaciju stranaca iz grada Agvas Kalijentes, koji služi kao glavna pristupna tačka Maču Pikčuu. „Izdaćemo poruku sa smernicama čim plan pomoći bude potvrđen. Putnici koji se nalaze u selu Agvas Kalijentes/Maču Pikču treba da prate uputstva lokalnih vlasti ako odluče da ostanu tamo radi pomoći prilikom putovanja u Kusko, kao i putnike koji bi odlučili da nastave put peške“, dodali su, prenosi Kurir.

U međuvremenu, LATAM Airlines Peru je takođe saopštio da su privremeno obustavljeni letovi do i sa međunarodnog aerodroma Alfredo Rodrigez Balon u Arekipi i međunarodnog aerodroma Alehandro Velasko Astete u Kusku, 75 kilometara od Maču Pikčua. „Stalno pratimo političku situaciju u Peruu kako bismo pružili relevantne informacije u vezi sa našim letačkim uslugama“, rekli su i dodali da čekaju uputstva nadležnih organa koji moraju da preduzmu mere za obezbeđenje bezbednosti. „Žalimo zbog neprijatnosti koje je našim putnicima izazvala ova situacija, koja je van naše kontrole, i insistiramo na obezbeđivanju standarda bezbednosti u vazduhoplovstvu“, dodali su.

Gradonačelnik Baca je takođe upozorio da Maču Pikču već pati od nedostatka hrane zbog protesta, jer nije stigao voz sa zalihama. Kako lokalna privreda 100 odsto zavisi od turizma, on je pozvao vladu pod vođstvom novog predsednika Dine Boluartea da uspostavi dijalog sa lokalnim stanovništvom kako bi se protesti što pre okončali.

Američki Stejt department je već izdao upozorenje za građane koji putuju u Peru. Zemlja je navedena kao jedna od zemalja u koje se putnicima savetuje da razmisle o putovanju. „Demonstracije mogu dovesti do zatvaranja lokalnih puteva, vozova i glavnih autoputeva, često bez prethodnog obaveštenja ili procenjenog vremena ponovnog otvaranja. Zatvaranje puteva može značajno da smanji pristup javnom prevozu i aerodromima i može da poremeti putovanje unutar i između gradova“.

Isto upozorenje izdale su i britanske vlasti. „Britanski građani treba da vode računa o izbegavanju bilo kakvih protestnih zona. Ako je moguće, trebalo bi da ostanu bezbedni…“, objavio je Forin ofis na svojoj veb stranici u petak uveče. Putnici koji stižu u glavni grad Limu upozoreni su da nije moguće putovati u ili iz mnogih regionalnih oblasti – uključujući Kusko i Arekipu – i da su mogući dodatni prekidi u saobraćaju. Građani su takođe upozoreni da poštuju policijski čas u Peruu i da prate lokalne vesti i društvene mreže za više informacija.

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je upozorilo svoje građane da budu „ekstremni oprezni“ u Peruu i da izbegavaju putovanja koja nisu neophodna u mnogim regionima.

U neredima koji su izbili posle hapšenja svrgnutog predsednika Pedra Kastilja prošle nedelje do sada je poginulo ukupno 20 ljudi, pokazuju podaci peruanskog ministarstva zdravlja.

Poznato je da je Kastiljo, levičar, prošle nedelje pokušao da raspusti parlament koji kontrolišu desničarski političari, ali ga je Kongres potom zbacio, a vojska i policija nisu stali na njegovu stranu. Posle njegovog hapšenja, prvo je bilo mirno, ali su se onda probudile njegove pristalice i pokrenule nerede širom zemlje. Peruanski ministar odbrane Albert Otarola je zbog toga u sredu uveo 30-dnevno vanredno stanje širom zemlje.

Kastiljevi protivnici ga optužuju za pobunu protiv države i zaveru. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do 10 godina zatvora, rekao je državni tužilac Alcides Dijaz. Vrhovni sud mu je u četvrtak produžio pritvor na 18 meseci, zbog straha da bi mogao pobeći iz zemlje. Pre toga je pokušao da podnese zahtev za azil u meksičkoj ambasadi u Limi.

Potpredsednica Perua Dina Boluarte, koja je preuzela dužnost posle Kastiljovog svrgavanja, pokušava da umiri demonstrante obećanjima o novim izborima, za koje je u sredu po drugi put skratila rok, ovoga puta do decembra 2023. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare