LOVAČKE KAMERE U SRPSKOJ SNIMILE ZVER ZA KOJU SE VEROVALO DA JE IŠČEZLA: Tajanstveni predator se noću šunjao tokom godine

Lovišta u Republici Srpskoj opremljena su nadzorim kamerama koje su tokom godine beležile pojavu tajanstvenog predatora noću, a sada je ustanovljeno da je u pitanju ris, nekada iščezla divlja vrsta na ovim prostorima koja je strogo zaštićena, rekao je Srni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić.

„Ris je snimljen u lovištima na području Kotor Varoši, Mrkonjić Grada, Šipova, Drinića i Gacka i stručna služba Saveza sve informacije o tome razmenjuje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, kako bi se što efikasnije vršio monitoring i preduzele mere na očuvanju risa i njegovog staništa“, kaže Lazić, prenose Nezavisne.

On je naveo da je ris teritorijalna vrsta kojoj je za opstanak potrebno prostrano i mirno stanište koje mu pruža zaklon i hranu, zbog čega je Lovački savez naložio pojačane kontrole lovočuvarskih službi na područjima gdje je uočeno njegovo prisustvo da bi se sprečilo uznemiravanje ove retke divlje vrste, piše Kurir.

Lazić kaže da ris uglavnom živi samački i aktivan je noću, izrazito je predatorska vrsta, glavni plijen su mu srna, jelen i divokoza, a može da se hrani i manjim životinjama.

„Važno je naglasiti da ris ne čini veliku štetu na plemenitoj divljači u lovištu jer se jednim plenom hrani nekoliko dana“, istakao je Lazić.

Prema njegovim rečima, jedna od važnijih misija Lovačkog saveza je i zaštita retkih i ugroženih vrsta divljači, što ris svakako jeste, pa su u toku aktivnosti na pribavljanju ogrlice za telemetrijsko praćenje risa koja omogućava dobijanje dragocenih informacija o njegovom životu u lovištima Republike Srpske.

Sekretar Lovačkog saveza pohvalio je Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo za kontinuiranu podršku Savezu koja omogućava i ovakvo delovanje, uz nastavak uređenja i obogaćivanja lovišta.

„Rešen je i problem velikih šteta za lovišta zbog saobraćajnih nezgoda u kojima je učestvovala divljač tako što će Lovački savez osigurati sve štete nastale nad i od divljači u Republici Srpskoj, sve lovce i lovno tehničke objekte“, naveo je Lazić.

On je dodao da u saobraćaju najčešće stradaju srne i divlje svinje, a štete koje su zbog ovakvih udesa trpila lovišta dostizale su i do 400.000 KM godišnje.

Lazić je istakao da su korisnici lovišta u Srpskoj odgovorni i za zdravstveno stanje divljih životinja u svom lovištu i dužni su da sprečavaju unos i širenje bolesti, a u ovoj godini sa nadležnima sarađuju u programu za pravovremeno otkrivanje afričke i klasične kuge svinja i kontroli uspešnosti vakcinacije lisica protiv besnila.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare