GOTOVO JE! PATRIOT STIŽE NA FRONT! Rusima ISTIČE VREME, novi PVO sistem MENJA TOK RATA – KIJEV ZATVARA NEBO NAD UKRAJINOM?! 

Sjedinjene Američke Države će poslati PVO sistem „Patriot“ Ukrajini nakon ponovljenih zahteva Kijeva za dodatnu pomoć u obaranju ruskih raketa, tvrde američki mediji

Pošto će Vašington verovatno odobriti sporazum ove nedelje, to će biti najnaprednija raketa zemlja-vazduh koju su SAD do sada obezbedile Ukrajini, iako su Kijevu već slali drugu značajnu vojnu pomoć, uključujući raketne sisteme visoke pokretljivosti kao što je HIMARS.

Ova vest dolazi u trenutku kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponavlja svoje pozive zapadnim liderima da pomognu Ukrajini slanjem visokotehnološke protivvazdušne odbrane, nakon što je Rusija gađala energetsku infrastrukturu pomoću raketa i bespilotnih letelica koje je isporučio Iran.

Britanski obaveštajac: Patriot će imati psihološki efekat na Ruse

Patriot može da deluje odvojeno od radara i kontrolne stanice i da ispali projektil za manje od devet sekundi. Nakon lansiranja projektila, sistem šalje podatke nazad u radarsku stanicu, koja pomaže da se raketa usmeri do cilja.

Bivši britanski vojni obaveštajac Filip Ingram rekao je da će protivraketni sistem Patriot biti značajan podsticaj za Ukrajinu, ne samo zbog brojnihi prednosti koje donosi Ukrajincima na bojnom polju, već i zbog „psihološkog efekta na Ruse“.

„Malo je verovatno da će ovaj sistem biti raspoređen u blizini borbenih područja, ali Rusi dobro znaju znaju koliko je on efikasan i to će učiniti pilote ruskog vazduhoplovstva znatno nervoznijim. Patriot će se gotovo sigurno koristiti za zaštitu velikih gradova kao što su Kijev i Lavov, kao i elektroenergetskih infrastruktura oko njih“. rekao je britanski obaveštajac za Njuzvik. 

On tvrdi da će novi raketni sistem znatno doprineti odbrani od iranskih dronova-kamikaza.

„Ukrajina već ima ogromne uspehe u obaranju iranskih dronova-kamikaza, ali će uz pomoć Patriota uspeti da podigne učinkovitost protivvazdušne odbrane na viši nivo. Novi raketni sistem će omogućiti odbranu nekih kritičnih oblasti koje sada imaju poteškoće u obaranju ruskih projektila“, smatra Ingram.

Peskov: Patrioti će biti legitimna meta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da će američki sistemi „patriot“ biti legitimna meta ruskih snaga ukoliko SAD isporuče to oružje Kijevu.

– Ako se to desi, „patrioti“ će definitivno biti meta Rusije, ali neću komentarisati nepotvrđene medijske izveštaje o slanju tog oružja, rekao je Peskov, prenosi Informer.

Obuka će trajati mesecima

Iako se za Patriot kaže da je on „zlatni standard“ protivraketnih sistema, penzionisani američki general Mark Hertling upozorava da je potrebna adekvatna obuka za rukovanje tim sistemom, što znači da bi moglo proći nekoliko meseci pre nego što se oni uvedu u borbu.

Više detalja o isporuci, uključujući broj PVO sistema koji će biti poslati Ukrajini, znaće se u narednim danima, kada američko ministarstvo odbrane završi sve poslove vezane za pripremanje novog paketa vojne pomoći za Kijev.

Očekuje se da će oprema biti isporučena u Ukrajinu u roku od nekoliko dana, a vojnici će biti obučeni za upotrebu oružja u američkoj bazi u Grafenveru u Nemačkoj, preneo je CNN.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare