SJAJNE VESTI, PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO INVESTICIJE DO PROLEĆA 2023! U Srbiji se otvara šest novih fabrika, biće zaposleno 2.445 ljudi 

U novim pogonima proizvodiće se auto-delovi, vage i čelične konstrukcije. Stranci će uložiti ukupno 440 miliona evra

Sedam novih fabrika, koje se mahom bave izradom auto-delova, ali i izradom vaga i čeličnih konstrukcija, biće otvoreno u Srbiji do kraja marta naredne godine! Tako će strani investitori u našu zemlju uložiti ukupno 440 miliona evra, a biće posla za 2.445 ljudi, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

jUlaganja

Važno je što strane kompanije sa velikim investicijama nastavljaju da ulažu u našu zemlju
Aleksandar Vučić


– Važno je što strane kompanije sa velikim investicijama nastavljaju da ulažu u našu zemlju. Do kraja ove i u prvom kvartalu naredne godine kompanije poput „Kontinentala“, „Nideka“, „Bicerbe“, „Boša“, „Minta“, „Palfingera“ otvaraju svoje fabrike i pogone. Ovi investitori otvoriće hiljade radnih mesta, a njihova ukupna ulaganja su blizu pola milijarde evra – kaže Vučić, prenosi Informer.

„Kontinental“

Nemačka kompanija „Kontinental“ u junu prošle godine započela je izgradnju svoje nove, druge fabrike u Novom Sadu, pa će tako ovaj grad postati jedan od nekoliko gradova u svetu u kojima ova kompanija ima istraživačko-razvojni centar i čak dve fabrike. U pitanju je objekat od oko 30.000 kvadrata, čiji je završetak planiran do kraja ove godine, a u njoj će se proizvoditi elektronika za enterijer automobila.

„Nidek“

Izgradnja fabrike japanske kompanije „Nidek“ počela je 10. decembra polaganjem kamena temeljca, a objekat se zida na površini od 59.760 kvadrata. Direktor kompanije „Nidek elektrik motor Srbija“ Marko Ivović istakao je ranije da će „Nidek“ u Srbiji proizvoditi elektromotore za električna vozila.

– U toku 2023. počinje prvi projekat i prva proizvodnja. Proizvodićemo elektromotor za servo volan i pogonski motor za hibridno vozilo – rekao je on.
U prvoj fazi u fabriku će biti uloženo 250 miliona evra, a biće zaposleno blizu 480 radnika.

„Boš“

U Novi Sad dolazi i nemački „Boš“, gigant u industriji auto-delova, koji će otvoriti fabriku u radnoj zoni „Sever“, i ovo će biti njihova druga fabrika u Srbiji. „Boš“ će u Novom Sadu otvoriti 440 radnih mesta, imaće istraživačko-razvojni centar sa 50 inženjera.

„Mint“

Kineska kompanija „Mint“, koja proizvodi delove za automobile, planira da naredne godine otvori drugu fabriku u Šapcu.

– Čelnici kompanije „Mint“ odlučili su da kupe dodatnih 10 hektara građevinskog zemljišta i otvore još jednu fabriku u našem gradu. Za kupovinu zemljišta i izgradnju nove fabrike biće uloženo 15 miliona evra. Očekivana ukupna investicija za 10 godina je 46 miliona evra – rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

„Palfinger“

Austrijska kompanija „Palfinger“ otvoriće novu fabriku za proizvodnju čeličnih delova za opremu za podizanje i prenošenje u Nišu. Investicija bi trebalo bude vredna najmanje 35,4 miliona evra, a fabrika će zapošljavati oko 400 radnika.

Tabela:


fabrika oblast vrednost investicije broj radnika
„Kontinental“ auto-industrija 70 miliona evra 500
„Nidek“ auto-industrija 250 miliona evra 480
„Bicerba“ proizvodi vage za merenje 34 miliona evra 300
„Boš“ auto-industrija 70 miliona evra 490
„Mint“ auto-industrija 15 miliona evra 300
„Palfinger“ proizvodnja čeličnih delova 35 miliona evra 375

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare