NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE REJTINGA STRANAKA: SNS I DALJE NAJJAČA POLITIČKA SNAGA! Popularnost jedne grupacije OPALA! Evo i koje

Srpska napredna stranka i dalje je najpopularnija politička opcija u Srbiji sa 46,8 odsto podrške, dok su desno orijentisane partije, koje su imale dobar rezultat na prethodnim izborima, u blagom padu, pokazuje najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Kada bi se danas održavali parlamentarni izbori u Srbiji, na njih bi sigurno izašlo 40 odsto građana, 37 odsto bi ostalo kod kuće, dok bi 23 odsto ostalo do poslednjeg trenutka neodlučno.

Kako prenosi Blic, rezultati merenja rejtinga pokazuju da u odnosu na one prethodnih meseci nema veliki promena. Direktor Faktor plusa Vladimir Pejić kaže da su naprednjaci i dalje najpopularniji i imaju nešto više nego što su osvojili na izborima.

– I dalje važi da rejting vuku iz popularnosti svog lidera. Zanimljivo je da je lični rejting Aleksandra Vučića veći od zbira rejtinga naprednjaka i socijalista – navodi Pejić, prenosi Kurir.

Slično je, kako kaže, i kada je reč o SPS.

– Imaju stabilan rejting, sličan onome što su osvojili na izborima i kao i u slučaju SNS veliki deo vuku iz popularnosti svog lidera. Mislim da Kongres stranke dočekuju u dobrom raspoloženju – objasnio je Pejić.

Rejting Stranke slobode i pravde poslednjih nekoliko meseci ne menja se značajno.

– Dragan Đilas imao je određeni pad nakon izbora i odlaska kod Aleksandra Vučića na razgovore, ali se to zaustavilo i može se reći da ga podržavaju oni koji se sa tim njegovim postupkom slažu. Može da gradi novu poziciju. I Narodna stranka je u novembru i decembru na ivici cenzusa. Kod njih je problem što nije jasno jesu li proevropska stranka ili nacionalna. U jednom trenutku deluje da su okrenuti Evropi, a onda naprave veliki skup i deklaraciju sa strankama desnice. To može da zbuni glasače – objašnjava Pejić.

Srce, pokret Zdravka Ponoša, ima podršku od dva procenta.

– Ta dva procenta su na njegovo ime i na krilima dobrog rezultata koji je ostvario na predsedničkim izborima. Videćemo u narednim mesecima hoće li omasoviti pokret i da li će politički nestati ili će materijalizovati ono što mu je ostalo od izbora – ističe Pejić.

Zelene stranke zadržale su svoje pozicije i baš kako su pokazali i aprilski izbori, bolje stoje u Beogradu nego u drugim krajevima Srbije.

Vladimir Pejić primećuje da su stranke desnice u blagom padu.

– U zbiru ove stranke imaju manje nego što su imale na aprilskim izborima. To možemo tumačiti kroz njihov pasivan stav oko tema Kosova i Rusije. Osim Dveri koje se povremeno pojave, a čak se i oni oglašavaju na neke druge teme, ostali se uglavnom oglašavaju kada ih mediji zovu, a ne na svoju inicijativu. Moguće je da su svesni ozbiljnosti situacije i da kod njih postoji strah od mogućih dešavanja – kaže Pejić.

Kada je reč o izlaznosti, Vladimir Pejić kaže da je za ovu fazu izbornog ciklusa ona očekivana.

– Nema predizbornih aktivnosti, nema kampanje, izbori su održani pre samo osam meseci, tako da je ovo korektan procenat onih koji bi izašli na izbore. Nema prevelike zainteresovanosti, ali ni elemenata bojkota – navodi Pejić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare