AMERIKA U RATU PROTIV TERORIZMA: Vazdušni rat SAD protiv Al Kaide! Intervencija u Avganistanu

Utorak 11. septembar 2001. godine, udar dva aviona Boing 767 u tornjeve Svetskog trgovinskog centra i udar aviona Boing 737 u zapadno krilo Pentagona uzbudile su SAD. Sve svetske TV stanice objavile su vest da su u Njujorku i Vašingtonu izvršeni teroristički napadi. Vlasti SAD su odmah za te napade okrivile Al Kaidu i Talibane.

Napad na Avganistan 7. oktobra 2001. godine izveli su bombarderi B-52 i B-1B. Od vazduhoplova taktičkog vazduhoplovstva SAD su koristile F-16C, F-15E i F/A-18C. Efikasnost bombardovanja je bila na veoma visokom nivou, čak 90% ciljeva je pogođeno. Režim Talibana je zbačen, Al Kaida nije uništena, a rat u Avganistanu još traje.Trupe SAD i njenih saveznika su još na tlu Avganistana u stalnoj borbi sa Talibanima i Al Kaidom.

Pod izgovorom sprečavanja posedovanja oružja za masovno uništenje, SAD i Velika Britanija pokreću ofanzivu Iračka sloboda (Iraq Freedom). Invazija združenih snaga na Irak je počela 20. marta 2003. godine. Iračka armija, osim manjih jedinica republikanske garde lojalne Sadamu Huseinu nije pružala otpor savezničkim snagama. Vazduhoplovne snage koalicije su nesmetano bombardovale Basru, Bagdad i druge veće iračke gradove.

Mada su očekivali odgovor RV Iraka, njega nije bilo. Iračani su avione koji su preostali, neposredno pred napad na Irak zakopali, da bi ih sakrili od saveznika. Bilo je i nekoliko incidenata, gde su raketne baterije američkih raketa Z-V Patriot gađale greškom britanske borbene avione. Do 1. maja 2003. godine saveznici su okupirali kompletan Irak i zbacili Sadama Huseina s vlasti. Posle toga počinje okupacija Iraka i američka umešanost u krvavi građanski rat. Rat još traje.

Napomena: U izradi teksta Kurira korištena je knjiga Paklena krila-mlazni borbeni avioni u ratu, autora Danka Borojevića.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare