SPECIJALNI TUŽILAC PREDMET „SNAJPER“ DRŽAO U FIOCI? Pokušaj ubistva „škaljarca“ Šakovića bez dokaza, osumnjičeni oslobođeni

Specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću određeno je jednomesečni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se i da je zataškao više predmeta koji bi mogli da naškode kavačkom klanu, između ostalog, kako se sumnja, i slučaj pokušaja ubistva, sada pokojnog, pripadnika škaljarskog klana Milića Minje Šakovića.

– Čađenović se tereti i da nije postupio po dopuni dokaza koje je prekupila Uprava policije u predmetu kodnog naziva „Snajper“ u kojem su uhapšene četiri osobe osumnjičene za planiranje ubistva Milića Minje Šakovića u martu prošle godine. Zbog propuštanja Čađenovića da postupi po dopuni krivične prijave Uprave policije protiv J. T., N. M. J. M. i Z. L., Viši sud je početkom ove godine obustavio postupak protiv ovih lica za pokušaj ubistva Šakovića, jer nije bilo dovoljno dokaza da su optuženi počinili to krivično delo – piše crnogorski Standard.

U obrazloženju rješenja kojim se obustavlja postupak navodi se da je Specijalno tužilaštvo sudu dostavilo dokaze koji upućuju da su optuženi odradili pripremne radnje za likvidaciju, ali ne i radnje koje se odnose na pokušaj ubistva Šakovića.

– Analizirajući predložene dokaze u pogledu izvršenja krivičnih dela ubistvo u pokušaju i ubistvo u pokušaju putem pomaganja, sud je zaključio da nadležno tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza da su J. T. i J. M. pokušali ubistvo Šakovića, a J. M. i Z. L. im pomogli u tom naumu. Izostali su dokazi u pravcu postojanja osnovane sumnje neophodne za potvrđivanje optužnice – navodi se u odluci Višeg suda.

Prema navodima optužnice, kriminalna grupa koja je planirala likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića kupila je stan naspram njegove zgrade, iz kojeg su nameravali da ga ubiju.Okrivljeni Trkulja i Mirović su iz tog stana opservirali kuću i kretanje Šakovića, a tokom priprema za izvršenje krivičnog dela trenirali su upucavanje snajperskom puškom, nabavili kombi u koji su smestili motocikl sa kojim bi pobegli nakon ubistva i zapalili ga i obezbedili štek stan u kojem bi se krili nakon izvršenja krivičnog dela.

Međutim, okrivljeni su uhapšeni u momentu kada su trebali da uđu u kombi kojim bi došli do stana odakle je planirano da se ubije Šaković, iz snajperske puške koju je trebala da im donese druga osoba.

Istraga o planiranju likvidacije počela je nakon što je policija dobila informaciju da je u Crnu Goru ušla osoba „kojoj je plaćeno da iz snajperske puške likvidira Šakovića ili dvojicu njegovih prijatelja iz klana“.

Policajci su kontrolisali kombi vozilo koje je nekoliko da na bilo parkirano nedaleko od kuće Šakovića, a ispostavilo se da ga koristi ekipa koja je ubrzo uhapšena. Inspektori su otkrili štek stanove koje su koristili osumnjičeni, zaplenili automobile koje su koristili u pripremanju zločina, motor kojim su ubice trebale da pobegnu, oružje, municiju, kriptovane telefone, falsifikovana dokumenta, novac i benzin kojim su planirali da unište dokaze.

Istražitelji su pronašli i snajpersku vojnu pušku, optički nišan visoke rezolucije i municiju u specijalno napravljenom bunkeru ispod patosnica kombi vozila koje je imalo ključnu ulogu u izvršenju ovog zločina. Specijalni tužioci tvrde i da je ta kriminalna grupa formirana krajem 2020. godine na teritoriji Crne Gore i Srbije, sa ciljem da izvrše neodređeni broj ubistava.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare