JAVNO VEŠANJE U IRANU: Pogubljen 23-godišnji rvački šampion, optužen za dva ubistva i 4 ranjavanja OBEŠEN NA GRAĐEVINSKOM KRANU 

Iranske vlasti su danas pogubile još jednu osobu osuđenu za zločine počinjene tokom protesta širom zemlje, javnim vešanjem na građevinskom kranu.

Novinska agencija Mizan objavila je fotografije na kojima se vidi kako Madžidreza Rahnavard visi sa krana, vezanih ruku i nogu i sa crnom vrećom preko glave, prenosi Asošiejted pres.

Maskirani pripadnici bezbednosnih snaga stajali su ispred betonskih i metalnih barijera postavljenih da razdvoje od krana masu okupljenu u gradu Mašhad.

Rahnavard je 29. novembra osuđen na smrt po optužbi da je 12 dana ranije nožem ubio dva pripadnika snaga bezbednosti i ranio četiri osobe, jer je, prema tvrdnjama iranskih vlasti, bio gnevan zbog ubistava demonstranata.

Rahnavard je druga pogubljena osoba povezana sa najnovijim protestima u Iranu. Prošle nedelje je pogubljen Mohsen Šekari (23), osudjen na smrt jer je blokirao ulicu i povredio pripadnika paravojnih formacija na početku protesta.

Protesti u Iranu su počeli 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je prebačena u teškom stanju posle hapšenja zbog nepoštovanja strogih pravila oblačenja žena, odnosno „nošenja neprikladne odeće“. Demonstracije su prerasle u pokret protiv iranskih vlasti.

Iranske vlasti, koje smatraju da proteste podstiču zapadne zemlje, posebno SAD, uhapsile su nekoliko hiljada ljudi zbog povezanosti sa demonstracijama, a aktivisti upozoravaju da je više od 10 osoba već osuđeno na smrt na procesima zatvorenim za javnost.

Od početka demonstracija ubijeno je najmanje 488 ljudi, navodi grupa Aktivisti za ljudska prava u Iranu. Vlasti su uhapsile još 18.200 ljudi.

Zapadne zemlje osuđuju pogubljenja Iranaca povezana sa protestima, dok Evropska unija najavljuje novi paket „veoma oštrih“ sankcija protiv Irana.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da su pogubljenja „eklatantan pokušaj zastrašivanja“ demonstranata kako ne bi mogli „da se izražavaju na ulicama i traže da žive slobodno“.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da Iran „mora da shvati da će EU preduzeti sve neophodne mere da podrži mlade žene i mirne demonstrante i da svakako osuđuje smrtne kazne“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare