VLASTI NA KRIMU U ŠKOLE UVODE PROGRAME VOJNE OBUKE ZA MLADE Usledila oštra osuda ukrajinskih aktivista: „Putinovi LOJALNI VOJNICI“

Proruske vlasti na Krimu su sredinom novembra odobrile program vojne obuke za decu školskog uzrasta, koja će ove godine da počne sa radom.

Kada je reč o starosnoj dobi, ovaj program će da obuhvata decu svih uzrasta, a napravljen je po uzoru na slične projekte koji bi od sledeće godine trebalo da budu uvedeni u ruskim obrazovnim ustanovama.

Međutim, ukrajinsko tužilaštvo zaduženo za Krim i lučki grad Sevastopolj, u saradnji sa Krimskom grupom za ljudska prava (CHRG), podneli su tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, te su nazvali ovaj program ratnim zločinom.

Ukrajinska aktivistkinja Irina Sedova rekla je da se uvođenjem obavezne vojne obuke dece mlađe od 15 godina na okupiranoj teritoriji krši član 8 Rimskog statuta.

„Od kada je otpočeo rat u Ukrajini, porasla je verovatnoća da se ova deca pošalju u rat i da budu ubijena. Ruska državna mašinerija uči decu na Krimu da budu lojalni vojnici predsednika Vladimira Putina“, kaže ona.

Irina je dodala da ova obuka ima za cilj da se deca uče tome kako da prate naređenja bez pogovora i da na vreme budu obučeni da služe vojsku i da umru za Rusiju.

„Još jedan cilj ovakvog vida obrazovanja za vaspitavanje ruskih patriota je da se deci na Krimu usadi ideja da su građani Rusije i da na taj način zaborave da su rođeni u Ukrajini“, navela je Irina za RSE.

Iako Ukrajina nije članica Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, zvanični Kijev je prihvatio da se ovaj sud bavi navodnim zločinima koji su na njihovoj teritoriji počinjeni od 2013. godine pa sve do danas.

Otprilike 230.000 dece pohađa školu na Krimu, prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti.

Iz kancelarije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ova obuka je naišla na oštre osude i nazvali su je „grubim kršenjem međunarodnog prava“.

Proruski lider Krima Sergej Aksionov, u septembru je istakao da deca treba da znaju imena onih koji su u teškim vremenima branili zemlju i ispunjavali vojnu dužnost.

Vojna obuka koja će se realizovati od naredne školske godine obuhvata obuke sa lakim naoružanjem i municijom, vojne vežbe i formacije, vojnomedicinsku obuku i zaštitu od oružja za masovno uništenje, navodi se na sajtu uprave Krima.

Bar jedan deo obuke trebalo bi da se izvede u bazama već uticajne regionalne milicije i ruskih vojnih jedinica. Program obuhvata državno organizovane „patriotske“ manifestacije, edukativne ekskurzije u vojne objekte, kao i vojno-sportska takmičenja.

Program obuhvata i nastavnike

Kada je reč o nastavnicima, program će takođe da obuhvata i vojno-obrazovnu obuku za njih.

Pored nove vojne obuke u školama, ruska omladinska armija „Junarmija“ posebno je aktivna na Krimu, a iz godine u godinu sve više dece je upisuje, kaže aktivista Oleg Okhrenko iz Centra za građansko obrazovanje „Almenda“.

Kroz „Junarmiju“, koju je Putin osnovao 2016. godine, do sada je prošlo 200.000 dece, uzrasta od osam do 18 godina. Programom su obuhvaćena deca iz svih delova Rusije, kao i ona iz nekih okupiranih delova Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

„Na okupiranom Krimu, ruske vlasti stvaraju dečije paravojne jedinice sa ciljem da ojačaju svoj uticaj na ovoj teritoriji. Jedan od glavnih ciljeva je iskorenjivanje ukrajinskog mentaliteta i stvaranje imidža neprijatelja“, rekao je Oleg.

„Junarmiju“ na Krimu predvode osobe koje su 2014. godine učestvovale u akciji aneksije Krima.

Takođe, proruske vlasti su nedavno osnovale „Krimski patriotski centar“ čiji je cilj usađivanje moralnih i etičkih kvaliteta u svest mladih.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare