„Putinovi lojalni vojnici“: Vlasti na Krimu u škole uvode programe vojne obuke mladih, učestvuju i nastavnici 

Sredinom novembra proruske vlasti na Krimu odobrile su program vojne obuke za decu školskog uzrasta, koja počinje sa radom ove školske godine.

Ovaj program u školama, obuhvata decu svih uzrasta, a napravljen je po uzoru na slične projekte koji će od sledeće godine biti uvedeni u ruskim obrazovnim ustanovama.

Međutim, ukrajinsko tužilaštvo zaduženo za Krim i lučki grad Sevastopolj, u saradnji sa Krimskom grupom za ljudska prava (CHRG), podneli su tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu nazivajući ovaj program ratnim zločinom.

Aktivistkinja Irina Sedova kaže da se uvođenjem obavezne vojne obuke dece mlađe od 15 godina na okupiranoj teritoriji krši član 8 Rimskog statuta.

„Otkako je počeo rat u Ukrajini, povećala se verovatnoća da se ova deca pošalju u rat i da budu ubijena. Ruska državna mašinerija uči decu na Krimu da budu lojalni vojnici predsednika Vladimira Putina“, kaže ona.

Irina dodaje da je cilj ove obuke da deca uče kako da prate naređenja bez pogovora i da na vreme budu obučeni da služe vojsku i umru za Rusiju.

„Još jedan cilj ovakvog vida obrazovanja za vaspitavanje ruskih patriota je da se deci na Krimu usađuje ideja da su građani Rusije i da na taj način zaborave da su rođeni u Ukrajini“, tvrdi Irina za RSE.

Iako Ukrajina nije članica Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, zvanični Kijev je  prihvatio da se ovaj sud bavi navodnim zločinima koji su na njihovoj teritoriji počinjeni od 2013. godine do danas.

Prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti, na Krimu školu pohađa oko 230.000 dece.

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, oštro osuđuju ovu obuku i nazivaju je „grubim kršenjem domaćeg zakonodavstva“.

Realizacija obuke

Proruski lider Krima Sergej Aksionov, rekao je u septembru da deca treba da znaju imena onih koji u teškim vremenima branili zemlju i ispunjavali vojnu dužnost.

Vojna obuka koja će se realizovati od naredne školske godine obuhvata obuke sa lakim naoružanjem i municijom, vojne vežbe i formacije, vojnomedicinsku obuku i zaštitu od oružja za masovno uništenje, piše na sajtu uprave Krima.

Najmanje deo obuke trebalo bi da se izvede u bazama već uticajne regionalne milicije i ruskih vojnih jedinica. Program obuhvata državno organizovane „patriotske“ manifestacije, edukativne ekskurzije u vojne objekte, kao i vojno-sportska takmičenja.

Takođe program predviđa i vojno-obrazovnu obuku za nastavnike.

Pored nove vojne obuke u školama, ruska omladinska armija „Junarmija“ posebno je aktivna na Krimu, a iz godine u godinu upisuje je sve više dece, kaže aktivista Oleg Okhrenko iz Centra za građansko obrazovanje „Almenda“.

Kroz „Junarmiju“, koju je Putin osnovao 2016. godine, do sada je prošlo 200.000 dece, uzrasta od osam do 18 godina. Programom su obuhvaćena deca iz svih delova Rusije, kao i mališani iz nekih okupiranih delova Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

„Na okupiranom Krimu, ruske vlasti stvaraju dečije paravojne jedinice sa ciljem da ojačaju svoj uticaj na ovoj teritoriji. Jedan od glavnih ciljeva je iskorenjivanje ukrajinskog mentaliteta i stvaranje imidža neprijatelja“, rekao je Oleg.

„Junarmiju“ na Krimu predvode osobe koje su učestvovale u akciji aneksije Krima 2014. godine.

Takođe, proruske vlasti su nedavno osnovale „Krimski patriotski centar“ čiji je cilj usađivanje moralnih i etičkih kvaliteta u svest mladih.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare