ZA ČETIRI DANA JE ČETVORO MALOLETNIKA POKUŠALO SAMOUBISTVO! Oni se ne zadržavaju u bolnici, odgovornost je na roditeljima

U nedelju je, prema rečima njegovog oca, učenik (17) iz Trstenika, koji je izmakao stolicu profesorki 9. novembra u Tehničkoj školi, pokušao da se obesi. Već sutradan je u jednoj osnovnoj školi u Beogradu učenica (13) nasred časa pokušala da skoči kroz prozor zbog jedinice. Takođe u ponedeljak je devojčica (16) u toaletu jedne beogradske srednje škole popila asepsol i pokušala samoubistvo zbog, kako se sumnja, narušenih porodičnih odnosa. A onda je u sredu učenica (17) u Kraljevu pokušala da presecanjem vena počini samoubistvo u toaletu škole.

Problem i na jugu Srbije

Otac prijavio vršnjačko seksualno zlostavljanje

U jednoj specijalnoj školi na jugu Srbije vršnjak je seksualno i fizički maltretirao druga, rekao je otac zlostavljanog učenika, a prenele su Južne vesti.

On kaže da je slučaj prijavio još pre nedelju dana i da do juče nadležni i škola ništa nisu preduzeli ili ga nisu obavestili, a njegovo dete je pretrpelo ozbiljnu traumu. Policija je potvrdila prijavu i slučaj prosledila Višem tužilaštvu, a iz škole, navodno, nisu hteli da kažu šta su preduzeli.

Ono što je zajedničko u svim slučajevima je da deca nisu zbrinuta u bolnici i da su upućena na kućno lečenje. Kada su u pitanju pokušaji samoubistava kod odraslih, oni se odmah i prinudno sprovode na bolničko lečenje, dok kad su deca u pitanju, ona ne moraju u bolnicu, a o tome odlučuju roditelji, kaže za Kurir psihijatar Tatjana Vlašković Jovićević.

– Roditelji potpisuju saglasnost da li žele da se dete leči ili ne i na njima je svaka dalja odgovornost. Ako roditelj potpiše da se dete pusti kući, tu lekari ne mogu ništa. To nije uređena problematika i ne može se mimo volje roditelja. Kada se dete pusti kući, mora da bude 24 sata pod nadzorom. Dakle, neko mora da motri na njega non-stop. U slučaj može da se uključi i centar za socijalni rad, koji treba da vidi šta je uzrok suicidnih misli. Adolescenti su rizična grupa i zato svi moraju da se ujedine.

Porodični zakon je taj koji daje roditelju pravo da odluči da li će dete lečiti ili ne, potvrđuje za Kurir i advokatica Tamara Radojčić, saradnik advokatske kancelarije „Simović“.

– Roditelj je taj koji daje saglasnost za sva lečenja deteta, pa i psihijatrijsko. Ima pravo da odbije lečenje. U slučaj bi trebalo da se uključi i centar za socijalni rad, koji treba da proveri uzrok, ali i to da li možda roditelj ne prevazilazi svoja prava i nesvesno radi na štetu deteta. Porodični zakon jasno propisuje obaveze koje roditelj ima. Ukoliko dete počini samoubistvo nakon što je roditelj odbio da ga leči, onda na snagu može da stupi Krivični zakonik.

Ministar Branko Ružić

Prosvetare zakon već prepoznaje kao službena lica

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će radna grupa tog ministarstva 20. decembra izaći s konkretnim predlozima za borbu protiv nasilja u školama, a da je zasada jedino izvesno da će tražiti veći broj pedagoga i psihologa u školama. Što se tiče davanja statusa službenog lica nastavnicima, Ružić kaže da iz razgovora s predstavnicima reprezentativnih sindikata nije stekao utisak da su oni za to.

– Prava jesu veća, ali su veće i obaveze i potencijalno krivično-pravna odgovornost je veća za njih ako oni počine neko delo. Ono što poznaje naš zakon jeste da se nasilje prema nastavniku tretira kao nasilje prema službenom licu i mislim da bi ta forma mogla da zadovolji – rekao je Ružić za Tanjug, a prenose mediji.

– U tom slučaju roditelju može da se stavi na teret grubo zanemarivanje svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja maloletnog lica o kom je bio dužan da se stara i kazna zatvora za to je do tri godine – kaže Radojičićeva. Inače, smeštajne kapacitete za decu s psihičkim problemima imaju Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj.

Maloletnici u dnevne bolnice mogu biti smešteni i bez roditelja.

– SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu – Broj 011/7777-000 je SOS telefon koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva – lekari Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

– Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od devet do 18 prima bez zakazivanja.

– Ako vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere centra „Srce“ od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare