PROTIV IZRAELSKIH VOJNIKA NIKO NEĆE VODITI ISTRAGU: TV Al Džazira podnela tužbu Međunarodnom sudu zbog ubistva svoje novinarke

Odlazeći izraelski premijer Jair Lapid je izjavio danas da niko neće voditi istragu protiv izraelskih vojnika, odgovarajući na vest da je novinska mreža Al Džazira podnela tužbu protiv Izraela Međunarodnim krivičnom sudu (MKS), zbog srmti svoje novinarke.

„Niko neće držati pridike o moralu u borbi, sigurno ne Al Džazira“, rekao je Lapid, preneli su izraelski mediji.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je izrazio saučešće porodici novinarke ubijene tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali u maju, ali je kritikovao Al Džaziru zbog tužbe.

On je rekao da se mora razumeti da se to desilo tokom borbe i da je temeljno ispitano, te da sugeriše međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima Al Džazire da istraže šta se dešava novinarima u Iranu i regionima u blizini.

„Nema vojske koja deluje na osnovu moralnih standarda IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i ja bih želeo da naglasim moju punu i podršku čitavog odbrambenog establišmenta komandantima i vojnicima koji brane gradjane Izraela“, rekao je Ganc.

Katarska novinska mreža Al Džazira je optužila izraelske snage da su namerno pucale na palestinsku novinarku Širin Abu Akleh koja je imala i državljanstvo SAD.

Kako je navedeno „tvrdnja izraelskih vlasti da je Širin ubijena greškom u razmeni vatre je potpuno neosnovana“.

Abu Akleh je radila za Al Džaziru 25 godina, a ubijena je izveštavajući o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu u noći imedju 10. i 11. maja.

Tokom racije dve jedinice izraelske brigade Duvdevan su ušle u izbeglički logor Dženin da uhapse Palestince osumnjičene za umešanost u terorističku aktivnost.

Potraga je trajala duže nego što se očekivalo i kada su izraelske snage napuštale logor našle su se na udaru vatre.

U sukobu koji je izbio nekoliko metaka je ispaljeno na četiri novinara dok su prolazili kroz zapadni ulaz u logor.

Novinari su na sebi imali šlemove i zaštitne prsluke na kojima je pisalo „pres“ i napred i pozadi.

Jedan od novinara Ali al-Samudi je pogodjen u rame, a Abu Akleh u glavu i odmah je preminula, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

Izrael je najpre tvrdio da su se novinare pogodili palestinski ekstremisti u unakrsnoj vatri.

Potom je u septembru objavljen izveštaje izraelske vojske u kojem je navedeno da su Abu Akleh verovatno ubile njene snage, ali greškom.

Porodica novinarke i veći deo palestinske zajednice medjutim i dalje krive izraelske snage da su je namerno ciljale i ubile.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare