RUSIJA SPREMA ODGOVOR Blumberg: Moskva planira uvođenje fiksne cene svoje nafte, za neke ZABRANA PRODAJE

Rusija razmatra postavljanje fiksne cene za svoju naftu kao odgovor na gornju granicu cena ruskih sirovina koju je nametnula G7, prenosi Blumberg , pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, navodi RIA Novosti.

„Moskva razmatra opciju uvođenja fiksne cene za barele iz zemlje ili uvođenja maksimalnog nivoa popusta na međunarodne brendove sa kojima se mogu prodavati“, piše agencija.

Obe opcije, ako budu usvojene, biće predmet redovnog pregleda, napominje Blumberg.

Prema rečima jednog od sagovornika agencije, Rusija nastoji da kupcima svoje nafte ponudi transparentan mehanizam cena, koji će biti zasnovan na tržišnom pristupu. Tako, piše agencija, Kremlj nastoji da izbegne uticaj ograničenja na zemlje koje kupuju rusku naftu.

Agencija dodaje da još nema saznanja o tačnom nivou cena. Izvori su takođe rekli da je u pripremi predsednički dekret kojim će se ruskim kompanijama i svim trgovcima koji kupuju rusku naftu zabraniti da je prodaju zemljama koje su deo sporazuma o gornjoj ceni, prenosi Kurir.

Zapadne naftne sankcije stupile su na snagu 5. decembra: Evropska unija je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, pored toga, zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cene takve nafte na 60 dolara po barelu. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare