ŠTRAJK U IRANU Radnje zatvorene zbog podrške demonstrantima! Revolucionarna garda: Kaznite vandale, nasilnike i teroriste

Radnje širom iranskih gradova bile su zatvorene juče u znak podrške demonstrantima koji su tražili trodnevni štrajk zahtevajući smenu vlasti, piše Kurir.

Državni zvaničnici saopštili su da su demonstranti pretili vlasnicima radnji.

MAHSA AMINI

Protesti su izbili sredinom septembra, nakon što je devojku Mahsu Amini (22) uhapsila moralna policija zbog „nepravilnog nošenja hidžaba“. U pritvoru je pretučena, a zatim je preminula od posledica batina. To je izazvalo gnev pre svega žena, ali i muškaraca, koji su izašli na ulice. Uprkos pokušajima nasilnog gušenja protesta, oni su postali sve masovniji, zbog čega je tokom vikenda objavljeno da će biti ukinuta moralna policija, mada potvrda te odluke još nije bilo.

To nije zaustavilo proteste, a demonstranti su pozvali i na trodnevni štrajk protiv vlasti.

Kako javlja Rojters, na internetu su se pojavili snimci zatvorenih prodavnica u najvećim komercijalnim centrima u Teheranu, Karaju, Isfahanu, Mašhadu, Tabrizu, Širazu… Oni navode i da je šef sudstva Golamhosein Mohseni Edžei poručio da demonstranti prete vlasnicima radnji i da će zbog toga biti sudski gonjeni.

Revolucionarna garda je saopštila da sudstvo mora brzo i oštro da kazni demonstrante, koji „čine zločine protiv bezbednosti nacije i islama“. Demonstrante su nazvali vandalima, nasilnicima i teroristima, preneo je Rojters.

ANALIZA

Izraelski obaveštajni analitičari smatraju da će vlast Islamske Republike Iran najverovatnije preživeti proteste.

– Represivni iranski režim će, čini se, uspeti da preživi proteste. Oni su razvili veoma, veoma jako oruđe za rešavanje ovakvih protesta. Mislim da će, i ako protesti stanu, razlozi zbog kojih su izbili opstati, pa će iranski režim imati problema u narednim godinama – naveo je brigadni general Amit Sar za obaveštajnu organizaciju Gazit institut, prenosi Rojters.

ZATVORILI ZLATARU I RESTORAN FUDBALSKE LEGENDE

Iranske vlasti zapečatile su zlataru i restoran u vlasništvu iranske fudbalske legende Alija Daeija u Teheranu nakon što se pridružio pozivima protestnog pokreta na trodnevni štrajk.

– Kao rezultat njegove saradnje s kontrarevolucionarnim grupama koje deluju na internetu da bi narušile mir i trgovinu, restoran i zlatara Alija Daeija su zatvoreni – rekao je izvor agencije Isna.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare