U TOKU JE POSTPOPISNA ANKETA: Evo kome će popisivači opet zakucati na vrata i postaviti OVO KLJUČNO PITANJE! 

Postpopisna anketa, koja je započeta 2. decembra i trajaće deset dana, biće sprovedena na slučajnom uzorku u 106 opština u Srbiji, dok će se oko Svetog Nikole znati preliminarni rezultati popisa, koji je zvanično završen 18. novembra.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović rekao je da se postpopisna anketa u skladu s metodologijom o popisu stanovništva sprovodi iz dva cilja.

– Prvi cilj je da se ustanovi obuhvat, odnosno neobuhvat popisa – da se ustanovi koliko ljudi je ostalo nepopisano. Drugi cilj je da se proveri, ustanovi kvalitet podataka dobijenih popisom – rekao je Korović ranije za RTS i dodao da je od 41.000 popisnih krugova slučajnim uzorkom je izabrano 250 popisnih krugova i time 250 popisivača, odnosno anketara.

On je dodao da nisu birana domaćinstva, već popisni krugovi, kao i da je zastupljena cela teritorija zemlje iz svakog okruga.

– Procenjen broj domaćinstava koji će biti popisan u toj anketi je oko 20.000 – izračunao je Korović i objasnio da je upitnik kraći od onoga koji je bio u popisu, te da se anketra neće zadržavati duže od deset minuta u domaćinstvu. On će prikupljati osnovne podatke, ime, prezime, pol, starost, matični broj, prisustvo, a uvedeno je i novo ključno pitanje – da li ste popisani u popisu.
 Na osnovu tog odgovora ćemo i uparivanjem baze podataka iz ankete i baze podataka iz popisa ustanoviti obuhvat, kao i kvalitet podataka koji smo dobili u prethodnih mesec dana – rekao je Korović i zaključio da ćemo oko Svetog Nikole imati preliminarne rezultate popisa, a da će se do marta objavljivati konačni podaci sukcesivno.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare