TITO MILIONE EVRA OD KOKAINA PRAO PREKO ROĐAKA U HOLANDIJI: Kupovali vile, imanja, ali i fudbalere, sarađivali sa OVIM mafijama! 

Edin Gačanin (40), poznat pod nadimkom Tito ili Dino, koji je uhapšen u velikoj međunarodnoj akciji „Pustinjsko svetlo“, kao jedan od vođa „superkartela“, milione evra od zarade koju je ostvario prodajom ogromne količine kokaina u Evropi, prao je preko rođaka Mirze G. (43), saopštila je holandska policija.

Evropol je još 2018. godine pisao vlastima u Sarajevu o Titovom rođaku, da je član velike kriminalne grupe na čelu sa Edinom Gačaninom i tada ga je, kako se navodi, prijavila i američka istražna služba DEA. Od tada su službe pokušavale da mu uđu u trag, a lisice su mu stavljene pre nekoliko dana u Dubaiju, koji je, kako navode, bio njegova baza za vođenje prljavih poslova.

Državno tužilaštvo u Holandiji navelo je da je Gačaninov rođak Mirza G. za kartel oprao najmanje tri miliona evra i to kupovinom imanja na Hagdijku i Slingervegu, kao i vile na Blautjesu. Mirza G. je, kako navode tamošnji mediji, ranije uhapšen, a pred sudom je negirao bilo kakvu povezanost sa klanom i rođakom Edinom.

– Život mi je u opasnosti jer jer sam se sa njim dugo svađao – rekao je Mirza nedavno na suđenju u Holandiji.

Pored nekretnina u Holadniji, ali i Sarajevu, kako navode izvori iz istrage, Tito u sefu banke u Sarajevu navodno ima i ručne satove mareke Philippe Patek i Richard Mille, vredna 615.000 evra, koji su doneseni iz Dubaija.

– Finansijska istraga će tek biti pokrenuta kako bi se utvrdilo poreklo imovine Gačanina i njegovih saradnika. Prema određenim operativnim saznanjima, sumnja se da su oni novac stečen švercom kokaina ulagali i u kupovinu fudbalera, firmi, automobila – navode izvori stranih medija i dodaju da je Gačanin u okviru „superkartela“ usko sarađivao i sa italijanskom kriminalnom organizacijom „kamora“, kao i sa mafijaškim grupama iz Irske i Maroka.

– U akciji „Pustinjska svetlost“ uhapšeno je ukupno 49 osoba u više zemalja, a Gačanin je označen kao jedna od najkrupnijih „riba“. Tokom akcije, koju su sproveli Evropol, DEA, holandska, španska i belgijska policija, zaplenjeno je oko 30 tona kokaina, a veruje se da je kartel iz Južne Amerike u evropske luke, uglavnom Roterdam i Antverpen, uvezao daleko veće količine belog praha – objašnjava izvor.

Holandski tužioci zatražiće izručenje Edina Gačanina, pošto on pored bosanskog ima i holandsko državljanstvo.

Nasledio posao od oca

Edinov otac Miralem Gačanin, prema navodima medija u BiH, u Holandiji se davno povezao sa važnim čovekom iz tamošnjeg podzemlja koji je 2010. godine došao u selo kod Jablanice gde je porodica Gačanin imala imanje.

Dve godine pre toga Titov otac je preminuo i njegove poslove počeo je preuzimati stariji sin Edin.

Izvesni Holanđanin je povezao Edina sa nekoliko bitnih ljudi i posao je krenuo.

Beograđanin pao u Peruu

Beograđanin David Cufaj pao je u Peruu u januaru 2020. godine i osuđen na 17 godina zatvora.

U presudi je navedeno da je dve tone kokaina nameravao da prebaci za osobu po nadimku Tito, koja je finansijer krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Policija u Peruu je tada objacila i šemu na kojoj je tada nepoznata osoba, sa nadimkom Tito, označena kao vođa organizacije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare