SUPROTSTAVLJANJE UMESTO ĆUTANJA: Tiče me se zaustavljanje seksualnog uznemiravanja

Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, po četvrti put pokreće kampanju „Tiče me se“, kako bi doprineo stvaranju društva koje ne toleriše nasilje prema ženama. Ove godine kampanja je usmerena na podsticanje svih građana i građanki da pruže podršku ženama koje doživljavaju seksualno uznemiravanje

Kampanja #TičeMeSe će putem društvenih mreža – Instagrama, Facebooka i Twittera edukovati javnost o ovom vidu nasilja prema ženama, uz konkretne primere kako prepoznati šta je seksualno uznemiravanje, savete kako ga zaustaviti i prijaviti, te na koji način pružiti podršku žrtvi.

Žene i devojčice doživljavaju verbalno i neverbalno uznemiravanje sa seksualnom konotacijom na javnim mestima, na poslu, u školi i na fakultetu, na internetu, čak i u svom domu. Neki od primera su dobacivanje na ulici, seksualni komentari o izgledu, nazivanje neprimerenim nadimcima, neželjeni dodiri i nepristojni gestovi, kao i neželjene poruke i pozivi seksualne prirode ili objavljivanje privatnih fotografija i video zapisa na društvenim mrežama.

Prema podacima OEBS-a, u Srbiji je 42% žena doživelo je neki vid seksualnog uznemiravanja nakon svoje 15. godine. Iako je ovaj vid nasilja 2017. godine u Krivični zakonik Republike Srbije uveden kao krivično delo, nedovoljno se prepoznaje kao neprihvatljivo ponašanje, pa čak i prihvata kao „normalan“ i „neizostavan“ deo odrastanja i realnosti žena. Takođe, kako je sfera seksualnog i dalje tabu u društvu i nosi rizik dugoročne stigme, seksualno uznemiravanje se manje prijavljuje u odnosu na druge vidove nasilja.

Ova vrsta uznemiravanja može ostaviti dugotrajne posledice po same žrtve, ali i po šire okruženje. Neposredne posledice mogu biti osećaj besa, neprijatnosti, nelagode, a dugotrajne uključuju anksioznost, pad samopouzdanja, smanjenje radne sposobnosti, ograničavanje sopstvenog fizičkog kretanja, čak i napuštanje posla ili fakulteta. Obrazovno ili poslovno okruženje u kome se o uznemiravanju ćuti, gde se ono negira ili interne procedure ne štite od njegovog ponavljanja, nije prostor koji je podsticajan za rad i usavršavanje.

Takođe, u okruženju u kome je seksualno uznemiravanje normalizovano, lakše će se desiti i drastičniji oblici nasilja prema ženama, a žrtve ostati bez podrške. Najteži oblici nasilja, poput nanošenja fizičkih povreda, silovanja i ubistva – deo su spektra nasilja koji počinje upravo seksizmom u jeziku i seksualnim uznemiravanjem.

Zato je, osim zakonskih sankcija, za zaustavljanje seksualnog uznemiravanja izuzetno važna i društvena reakcija, jer ona može doprineti da se uznemiravanje ne dogodi, ili da ima manje posledice. Bez podrške, žrtve uznemiravanja mogu verovati da su same odgovorne za to što su doživele, a bez oštre osude okruženja – oni koji uznemiravaju neće se zaustaviti. Izgradnja društva koje veruje ženama i pruža im podršku – može da pomogne da seksualno uznemiravanje bude sprečeno, da se o njemu govori otvoreno i bez straha od osude, a da oni koji ga čine budu sankcionisani.

Skretanje pažnje 

Prekinite neprijatan razgovor tako što ćete skrenuti temu na nešto potpuno drugo.

  • Skrenite pažnju sa osobe koja je uznemiravana tako što ćete joj prići i postaviti neko pitanje, npr. možete da pitate za neku ulicu koju tražite.
  • Prospite vodu, ispustite telefon, sitan novac, ključeve, da odvučete pažnju i prekinete uznemiravanje.
  • Ako možete i ako procenite da je bezbedno, stanite između napasnika i žrtve da biste prekinuli uznemiravanje (npr. u autobusu).
  • U slučaju moguće eskalacije pozovite policiju na 192.

Direktna reakcija 

  • Glasno osudite uznemiravanje ukoliko je to bezbedno za vas, za osobu koja trpi uznemiravanje i sve u vašoj okolini, i ukoliko procenite da je malo verovatno da situacija može da eskalira. Možete npr. reći: Nije na mestu takav komentar, uvredljiv je.

Podrška osobi koja je doživela uznemiravanje 

  • Pomozite osobi koja je izložena uznemiravanju bez ulaženja u dalju diskusiju. Možete npr. reći: Odmah prestanite da to radite/ Rekla vam je da prestanete i ja vam sada to ponavljam.
  • Ako ste primetili uznemiravanje, a niste u tom trenutku mogli da reagujete, možete naknadno pružiti podršku osobi koja je doživela uznemiravanje tako što ćete joj prići, razgovarati s njom, proveriti kako se oseća i da li joj je potrebna dodatna pomoć.

Kampanja „Tiče me se“ je deo projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, zajednički sprovode UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare