PLENKOVIĆ NE ODUSTAJE: Ukrajinskoj vojsci pomoći ćemo na tri načina! Banožić: Hrvatska vojska svojim iskustvom doprinela bi obuci

Hrvatska vlada danas je Saboru uputila predlog o učešću Hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), pri čemu je hrvatski premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koji će Hrvatska vojska pomagati Ukrajini.

Hrvatskom saboru upućen je predlog vlade o učešću pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini, „EU Military Assistance Mission – Ukraine“ (EUMAM).

U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagaće Ukrajini na tri načina.

„Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu deo onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj“, objasnio je Plenković i rekao da očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru.

Misija EUMAM trajaće dve godine i sprovodiće se na teritoriju država članica EU-a.

„Hrvatska bi učešćem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u potpori zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i međunarodnoj bezbednosti Učešćem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinela obuci oružanih snaga Ukrajine“, rekao je ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Hrvatski predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu sa ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsednikovu saglasnost za to pitanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare