OPSADNO STANJE: U Centralnom zatvoru i kavčani i škaljarci! Iza rešetaka najmanje 50 pripadnika Belivukove i Vušovićeve grupe

Mere obezbeđenja u Okružnom zatvoru u Beogradu i njegovom posebnom odeljenju u Ustaničkoj ulici pojačane su, naročito otkako je uhapšeno 16 pripadnika takozvanog vračarskog klana, koji je, prema sumnjama istražitelja, radio za Radoja Zvicera i kavački klan. Podsetimo, u pritvoru je i dvadesetak pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su takođe bili bliski „kavčanima“.

Rat klanova

– Iza rešetaka trenutno je najmanje 50 pritvorenika bliskih kavačkom klanu, kako onih koji su u predmetu protiv Belivuka i Miljkovića, tako i uhapšenih pripadnika klana Nikole Vušovića i onih koji nisu zvanično hapšeni kao članovi tih grupa, već u odvojenim akcijama, ali se za njih operativno zna da su im bliski. S druge strane, praktično u istoj zgradi smešteno je i dvadesetak osumnjičenih koji se dovode u vezu sa suprotstavljenim škaljarskim klanom – objašnjava sagovornik Kurira.

Mobilni

Miljković u ćeliji krio telefon

U ćelijama pojedinih pritvorenika, podsetimo, pronalaženi su mobilni telefoni. Uprava zatvora čini sve da se onemogući da se na posetama ili drugim kanalima unesu ovi uređaji jer bi mogli da predstavljaju veliku opasnost po bezbednost. – Imali smo već pokušaje unošenja mobilnih telefona, mobilni je nađen u ćeliji Marka Miljkovića i još jednog pripadnika te grupe. Svaki paket koji stiže detaljno se pregleda, a članovi porodica koji dolaze u posetu se pretresaju. Ipak, i ranije je bilo slučajeva da pritvorenici sami prave hladno oružje.

On podseća da krvavi rat klanova traje od 2014. i da pripadnici suprotstavljenih klanova nisu birali ni vreme ni mesto da napadnu jedni na druge.

– Pripadnici kriminalnih grupa najveći su problem tokom boravka iza rešetaka, jer, kao i na slobodi, pokušavaju da nađu način da stupe u komunikaciju jedni s drugima, da prave dogovore, pa i da se obračunaju. Najbolji primer je možda zatvor Spuž u Crnoj Gori, u kom je slična situacija kada je reč o pritvorenicima kriminalnih klanova. Tamo su se tokom boravka u pritvoru polivali vrelim uljem, nasrtali jedni na druge, čak i pripremali ubistva ljudi koji su iza rešetaka.

Upravo Marko Drakula, koji je u pritvoru kao član Vušovićeve grupe, dovođen je u vezu s pripremom likvidacije Jovana Vukotića, i to dok je vođa škaljarskog klana boravio u pritvoru – podseća sagovornik Kurira.

Trovanje

Podsetimo, Drakula se sumnjičio da je sa još nekoliko osumnjičenih, glumeći policajca, pokušao da Vukotiću u hranu ubrizga cijanid. Međutim, Vukotićeva supruga Maša M., pred kojom je i ubijen, prijavila je policiji da su je presreli „policajci“. Drakuli se, međutim, ne sudi za pripremu ubistva jer Maša M. prilikom prepoznavanja nije potvrdila da je to on.

Šetnje i posete

Duže se čeka

Pojedini advokati koji redovno obilaze klijente u Centralnom zatvoru kažu da se znatno duže čeka na posetu nego inače. – Tačno se oseća da su se neke stvari promenile, jer sada, čak i kad su posete advokata, mora strogo da se vodi računa ko se, kada i gde sprovodi, upravo iz razloga da se osobe koje to bi smele ne nađu u isto vreme na istom mestu – kaže naš sagovornik.

– Nije nepoznato ni da se sumnja da su neka ubistva naručivana iz zatvora. Zbog toga se sada mnogo više nego ranije vodi računa o tome da ne dođe do incidenata, prenošenja „krvavih poruka“ i drugih nedozvoljenih situacija kojima bi mogla da se ugrozi bilo čija bezbednost – podseća sagovornik Kurira. Prema njegovim rečima, uprava zatvora, kao i stražari suočeni su s velikim bezbednosnim rizikom i strogo se trude da vode računa da pripadnici istih, ali i suprotstavljenih grupa ne dođu u bilo kakav kontakt.

Nemaju šta da izgube

– Nije bilo nikakvih incidenata, svi uključeni u sistem daju svoj maksimum da tako i ostane. Realna situacija je takva da je veliki broj pritvorenih pripadnika dva klana suočen s maksimalnom, doživotnom robijom i oni praktično nemaju šta da izgube – dodaje naš sagovornik. Najveći izazov je, kako dodaje, da se pripadnici istog klana, ali i suprotstavljenih grupa ne sretnu u hodnicima ili na šetnjama, posetama ili eventualno kod lekara. Inače, svaki pritvorenik ima pravo na boravak na svežem vazduhu, to jest šetnju, svakog dana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare