SRBIJA ODOBRILA DVE BIVALENTNE ANTIKOVID VAKCINE: Stručnjaci objasnili ko treba da primi novo cepivo protiv omikrona!

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvole za dve bivalentne vakcine protiv koronavirusa, koje sadrže i podvarijante omikron soja BA.1, odnosno BA.4 i BA.5, čime su se stekli uslovi da se mogu primeniti i u Srbiji.

Pavle Zelić iz ALIMS očekuje da u narednim danima vakcine, koje se prvenstveno preporučuju starijima i osobama sa teškim bolestima, stignu i do građana.

– Dve bivalentne vakcine dobile su dozvolu Agencije. Obe sadrže originalni vuhanski soj, a jedna od njih i omikron BA.1 varijantu, a druga omikron BA.4 i BA.5 – rekao je Zelić za RTS i dodao da pre primene vakcina Nacionalno telo za imunizaciju Srbije treba da izda preporuku, „Batut“ uputstvo o načinu primene, a Nacionalna kontrolna labaratorija treba da analizira kvalitet prve serije.

– Očekujem da bivalentna vakcina u narednim danima stigne i do građana. Vakcinu treba da prime stariji od 12 godina, koji su već primili dve doze vakcine. Reč je o buster dozi, koja je potrebna pre svega starijim građanima i osobama sa hronicnim i teškim bolestima. Štiti od omikron sojeva, koji aktuelno cirkulišu u populaciji – objašnjava Zelić i dodaje da posle četiri milijarde datih doza bivalentne vakcine u 181 zemlji, nema novih neželjenih reakcija, te da su one uglavnom blage i kratkotrajne.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare