ŠEF NATO SE VANREDNO OBRATIO: Incident verovatno izazvala RAKETA UKRAJINSKE PVO, ali krivac je RUSIJA!

Generalni sekretar NATO-a: Incident u Poljskoj se, prema preliminarnim podacima, dogodio zbog dolaska ukrajinskih raketa PVO.

Stoltenberg je na konferenciju za medije nakon jučerašnje eksplozije projektila u Poljskoj rekao da se radi o nesrećnom slučaju ali da je na kraju odgovorna Rusija.

Istraga je u toku, ali preliminarna analiza „sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama“, rekao je Stoltenberg.

– Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine.

„Nema naznaka“ da je projektil rezultat namernog napada ili da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a, dodao je on.

Saveznici iz NATO-a izrazili su „najdublje saučešće“ zbog tragičnog gubitka života nakon što su dve osobe ubijene u Poljskoj, rekao je Jens Stoltenberg.

Saveznici su „izrazili svoju snažnu solidarnost“ sa Poljskom i „jasno stavili do znanja da ćemo nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu“, rekao je on.

Šef NATO-a pozvao je Rusiju da „zaustavi ovaj besmisleni rat“ i rekao da je alijansa ujedinjena i da će „uvek učiniti ono što je neophodno da zaštiti i odbrani sve saveznike“.

Poljski premijer Moravjecki rekao je da nakon incidenta sa projektilom nema potrebe da se primenjuje član 4 NATO ugovora (o akcijama u slučaju pretnje članici Alijanse).

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare