Vučević: Unapređujemo odnose sa drugim vojno-političkim savezima, a radi jačanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske Pjerom Košarom, i sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleomw Žiofreom.

Tom prilikom ministar Vučević je rekao da su bilateralni odnosi Srbije i Francuske stabilni i tradicionalno prijateljski, a da je jačanje političke i ekonomske saradnje sa Francuskom jedan od prioriteta Vlade što ima uticaj na perspektive pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Vučević je podsetio da je Republika Srbija opredeljena i da će nastaviti da razvija i unapređuje odnose sa drugim državama i vojno-političkim savezima, u skladu sa sopstvenim interesima, a radi jačanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti. On je ukazao na sadržajnu i sve intenzivniju saradnju u oblasti odbrane i naše opredeljenje za njen dalji kvantitativni i kvalitativni razvoj.

Ambasador Košar zahvalio je na prijemu i ministru Vučeviću uputio čestitke povodom imenovanja na mesto potpredsednika Vlade i ministra odbrane Republike Srbije. On je rekao da očekuje da se ukupni bilateralni odnosi i saradnja u narednom periodu dodatno unapređuju i razvijaju u obostranom interesu.

Ministar Vučević se prethodno sastao sa šefom delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleomw Žiofreom.

Tom prilikom ukazao je da je Srbija kao aspirant na članstvo u Evropskoj uniji predvidljiv i pouzdan partner u sprovođenju Zajedničke odbrambene i bezbednosne politike EU.

– Srbija je kao partnerska država do sada učestvovala u ukupno šest misija i operacija Evropske unije, dok će tokom 2023. godine Vojska Srbije drugi put biti u pripravnosti pod okriljem Borbene grupe HELBROC. Opredeljenost Srbije je da, kao vojno neutralna država, neprestano poboljšava sistem odbrane radi dostizanja sposobnosti za efikasan odgovor na izazove i pretnje bezbednosti od značaja za odbranu.

Zahvalio sam se Delegaciji Evropske unije na podršci u dosadašnjem toku realizacije projekta „Jačanje kapaciteta Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare