SLAVNA GLUMICA DANAS PROSLAVLJA ROĐANDAN! Dobila ogromna priznanja, a OVA GLUMAČKA LEGENDA pomogla joj je da se PROBIJE u filmu!

Vupi Goldberg jedna je od najpoznatijih glumica, a rođena je kao Karlin Elani Džonson na današnji dan 1955. godine, piše Kurir. Za svojih 67 godina dobila je brojna priznanja među kojima su Emi, Gremi, Toni i naravno Oskar.

Goldberg se probila 1985. godine ulogom Keli u filmu Stevena Spilberga “Boja purpura” za koju je nominovana za Oskara za najbolju glumicu a osvojila je svoj prvi Zlatni globus.

Za svoj nastup kultnom filmu “Ghost” (1990) kao ekscentrični vidovnjak, osvojila je Okara za najbolju sporednu glumicu, što je čini drugom crnom ženom koja je osvojila tu nagradu za glumu u istoriji dodele.

Glumica se prisetila kako joj je čuveni kolega pomogao da dobije ulogu u filmu „Ghost“. Legendarni holivudski glumac Patrick Svejzi (1952-2009) za mnoge je bio inspiracija, a prema svemu sudeći i sjajna osoba. On je uspeo da „lansira“ karijeru svoje koleginice uzlaznom putanjom, kada je insitirao da baš ona dobije ulogu koja joj pripada.

Kasting menadžeri nisu želeli nju, jer su smatrali da je previše ekspresivna i da će je publika mrzeti, ali Patrik je uspeo da ubedi reditelja da je Vupi pravi izbor. Zatim su se nizali hitovi “Sister Act” (1992), “Sister Act 2: Back in the Habit” (1993) da bi postala jedna od najplaćenijih glumica toga doba.

Često je igrala i na daskama koje život znače, na Broadveju. Do danas je ostvarila uloge u preko 190 filmova i Tv serija a od 2007. godine jedna je od voditeljki dnevnog šou programa “The View” za koji je dobila Daytime Emmy nagradu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare