GUBITAK HERSONA MOŽDA PRELOMNA TAČKA RATA! Rusima propadaju 2 GLAVNA CILJA, Putin danima odbijao zahteve vojnog vrha za povlačenje

Dok su ministar Sergej Šojgu i general Segej Surovikin objašnjavali razloge ruskog povlačenja iz grada Hersona, Vladimira Putina nije bilo ni na vidiku. Putin ne voli da objavljuje loše vesti, a gubitak Hersona ne samo da je loša vest za Rusiju, nego je i to lična sramota ‘kremaljskog cara‘, prenosi Kurir.

Putin je pre nešto više od mesec dana pobedonosno objavio kako se otete ukrajinske regije Lugansk, Donbas, Zaporožje i Herson pripajaju Rusiji. I samo trideset i nešto dana kasnije, u gradu Hersonu, ponovno će se vijoriti ukrajinska zastava.

Kako navodi „Njujork tajms“, Putin je nedeljama odbijao zahteve vojnog vrha da se vojska povuče iz Hersona. Generali su ga upozoravali da je moral vojske na dnu, da su u opasnosti da ih Ukrajinci okruže i pregaze, ali Putin je uporno ponavljao – ne, ne i ne. Sve do danas.

Sada ostaje da se vidi kako su Šojgu i društvo uspeli da nagovore Putina da povuče sramotan potez. Gubitak Hersona je, kako tvrde analitičari, možda i prelomna tačka celog rata. Rusi su poterani na levu stranu Dnjepra i jasno je da mogu da se pozdravi sa dva velika cilja – osvajanjem Odese i pripajanjem moldavskog Pridnjestrovlja.

Doduše, već je nekoliko meseci jasno da ova ruska armija nema kapaciteta za osvajanje najveće ukrajinske luke, a gubitak Hersona je samo potvrda da Odesa može polako da se vraća normalnom životu. Puno bolnija spoznaja za Rusiju je činjenica da je ukrajinska vojska osvajanjem zapadne obale Dnjepra sve bliže svetom cilju – Krimu.

Upravo to je spomenuo danas i savetnik predsednika Zelenskog Anton Gerašenko. Kako god bilo, u idućih nekoliko nedelja biće zanimljivo videti u kom će se smeru nastaviti ukrajinska protivofanziva.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare