30 DANA STE JELI ODREĐENU NAMIRNICU? Nutricionista Mirković objašnjava da li možete da SMRŠATE, a evo šta može da umiri VEČERNJU GLAD

Sve češće čitamo po društvenim mrežama da je neka osoba 30 dana jela određenu namirnicu kao što je recimo šargarepa i da su joj se dogodile velike promene u organizmu. Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs kakve promene u vašem telu mogu da se dogode za 30 dana i da li je na ovaj način moguće smanjiti telesnu težinu
 – Promena načina ishrane i nutritivnih navika u roku od 30 dana može da da izvanredne rezultate- objasnila je Branka Mirković.

Važne činjenice

1. Da ishrana bude usklađene prema individualnoj potrebi, treba uzeti u obzir godine, zdravstveno stanje, način i stil života

2. Prilagođena ishrana se odnosi na vrste namirnica, broj obroka, količini i načinu termičke obrade

3. Važna je dobra organizacija 

4. Rezultati se mere u odnosu na individualni status u početku i predviđa šta je sve moguće očekivati 

Rezultati

1. Tri nedelje je potrebno da se promene navike i da bez mnogo napora postignemo rezultat

2. Moguće je smanjiti telesnu tezinu 10 odsto za mesec dana u proseku 2,5 odsto nedeljno

3. Promeniti nutritivne navike i stil zivota

4. Smanjiti telesnu masnoću

5. Povećati psihofizičku energiju

Manje promene donose velike rezultate

 – Ponekad je dovoljno napraviti manje promene i dobiti odlične rezultate, na primer kontrolisati količinu porcija, jesti nemasna mesa ili ribe i dosta povrća, izbaciti grickalice, gazirana i kola pića, kondidorske proizvode i sigurno ćete se mnogo bolje osećati, skinuti neki kilogram i imati više energije– savetuje naš nutricionista.

Tečnost je važna

Osnovna preporuka je da se pije dosta tečnosti, posebno kada se probudite treba da popijete 3 dl vode, čaja ili limunade, smanjiti porcije, posebno večeru i rezultati će biti vidljivi.

Kiselo mleko i jogurt mogu da umire glad

 – Često osetimo večernju glad i u dilemi smo šta da pojedemo. Najbolje zasiti i umiri potrebu za hranom kiselo mleko ili jogurt. Posebno ko ima problema sa insulinskom rezistencijom. Voće se ne proporučuje osim jabuke jer može da izazove još veću glad.  Ne preporučuju se slatkiši, grickalice, orašasti plodovi jer su visokokalorični i dugo se vare pa će vam ometati miran san. U slučaju da ste rano pojesli poslednji obrok i mislite da vam jogurt ili kiselo mleko neće umiriti glad pojedite i jedno kuvano jaje – kaže Branka.

Pirinač ne sadrži gluten

Ukoliko ste bili u dilmi koji pirinač je zdraviji, integralni ili beli, Branka rešava ovu nedoumicu.

 – Pirinač je žitarica, kalorijska vrednost kuvanog pirinča je 100 g je 130 kcal i ima manje kalorija od 100 g hleba. Postoje različite vrste pirinča, koristi se i pirinčano brašno i testenina od pirinča. Ne sadrži gluten i odlicna je zamena osobama koje imaju problem sa glutenom. Integralni pirinač je bolji od belog pirinča. Beli pirinač je čist skrob, a integralni zbog opne ima i B vitamina i daje duže sitost – kaže ona.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare