POLICIJSKE POSLOVE NA SEVERU KiM MORA DA PREUZMU KFOR I EULEKS, a ne Kurtijevi policajci! Srbi neće dozvoliti tihu okupaciju 

Povlačenjem Srba iz policije, ali i svih drugih kosovskih institucija, ostavljen je prazan prostor u osiguranju bezbednosti na severu Kosova i Metohije. Zvaničnici Srbije već su upozorili da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga ne mogu štititi Srbe na severu, već da za njihovu bezbednost, dokle god je ovakva situacija, moraju biti zaduženi Euleks i Unmik, odnosno Kfor.

Opasno

Takvu odluku očekuje predsednik Aleksandar Vučić, koji naglašava da bi u suprotnom nastala katastrofa.

– Ako Amerikanci budu dovoljno pametni i fer, reći će Kforu i Euleksu da obavljaju policijske poslove na severu. Ako misle da Albanci to uređuju, to će voditi u katastrofu, plašim se – izjavio je Vučić u „Hit tvitu“.

I ministar odbrane Miloš Vučević rekao je juče da je Kfor sada bitan faktor koji ne bi smeo da dozvoli da kosovski premijer Aljbin Kurti pošalje albanske policajce na sever KiM da zamene srpske. On je upozorio da bi Kurti na taj način praktično izvršio okupaciju četiri opštine na severu pokrajine.

– Nadam se da će Kfor i Euleks preuzeti tu ulogu, jer bi bilo jako opasno ako Priština odluči da pošalje pripadnike policije albanske nacionalnosti s drugih delova KiM na sever, da uđu u većinski srpske opštine – napomenuo je Vučević.

Kako je objasnio, Srbija nema problema sa bazama Kfora, jer su one u skladu s Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244. Međutim, ministar naglašava da Beograd ne može da prihvati da ROSU ili neke druge jedinice prave baze i demonstriraju silu svaki dan na Jarinju, Brnjaku, Gazivodama…

Bezbednosni vakuum

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje za Kurir da je zbog Kurtija nastupila ozbiljna politička kriza, a najteža posledica jeste stvaranje bezbednosnog problema, čije rešavanje je sada hitnije od povratka za pregovarački sto u Briselu.

– Arogancija i pritisak Prištine iznudio je izlazak Srba iz kosovske policije, što je za Prištinu bio neočekivani potez. Tom odlukom Kurtijeva politika pritisaka je potpuno ogoljena i stavila ga je pred izbor: ili će da se vrati dogovaranju i poštovanju dosad postignutih sporazuma, ili će da nastavi ovim putem i da dalje radikalizuje situaciju na Kosovu. Ja sam uveren da će pod uticajem Zapada spustiti loptu, jer bi daljom eskalacijom nastavio da ruši sve što je dosad postignuto. Uglavnom, očekivanja predsednika Vučića da bezbednosne poslove u srpskim sredinama preuzmu Euleks i Kfor jedini su racionalni izlaz za bezbednosni vakuum koji je nastao izlaskom Srba iz kosovske policije. Ove međunarodne misije imaju kapacitet za te poslove, a time bi obeshrabrile svaku nameru Prištine da nametne svoje policijsko prisustvo na severu Kosova – naglasio je Dragaš.

Nije po sporazumu

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović za naš list objašnjava da Kurtijeva policija nema šta da traži na severu Kosova:

– Niko ih ne zove i nije propisano Briselskim sporazumom. To bi samo podiglo tenzije s obzirom na teror koji bi sprovodili nad Srbima sa ciljem izazivanja reakcije i pružanja otpora srpskog stanovništva. Oni bi u tom slučaju zatražili pomoć specijalnih jedinica iz Prištine i KBS da uspostave navodno javni red i mir, a u stvari tihu okupaciju. Smatram da taj scenario ne sme dozvoliti prvenstveno Kfor i da bi se Euleks, kao policijska organizacija, donekle mogao odazvati tom poslu – kaže on.

Misija Euleksa nije preuzela policijske odgovornosti na severu Kosova, uprkos činjenici da se viši policijski savetnici te misije nalaze u Regionalnoj policijskoj upravi na severu, prenosi RSE navode Euleksa.

– Viši policijski savetnici Euleksa su stacionirani u Kosovskoj policijskoj upravi za severni region i daju savete ovoj direkciji i četiri policijske stanice pod njenom komandom o nizu pitanja u vezi sa pružanjem policijskih usluga… Formirana policijska jedinica Euleksa, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, dodatno je povećala svoje mobilne izviđačke patrole na severu Kosova kako bi povećala svest o situaciji – navodi se u odgovoru Euleksa. Oni dodaju da misija, ukoliko je potrebno, može da rasporedi dodatnu policijsku jedinicu, koju čine rezerve, kako bi dodatno povećala broj svojih snaga na terenu i operativni kapacitet.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare