UDARNA VEST! Preokret na suđenju Belivukovom klanu: Đorđević povlači sve što je rekao, pravda se rukometom i godinama

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka počelo je danas od 14.30 sati u Specijalnom sudu u Beogradu, koji je pod opsadom Žandarmerije.

U pitanju je peto ročište u okviru glavnog pretresa. Kako je na prethodna četiri ročišta pred sud izašlo 27 optuženih, danas bi trebalo da se izjasne okrivljeni svedoci, koji su sklopili sporazum sa tužilaštvom. Sporazum sa tužilaštvom sklopili su: Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić, koji su dobili manje godina zatvora. Spasojević je, prema sporazumu, dobio 13 godina, a inače je kum Marka Miljkovića. Sledeći koji se nagodio sa tužilaštvom bio je Bojan Hrvatin koji je dobio 15 godina zatvora, a potom i Srđan Lalić, koji će „robijati“ 18 godina u zamenu za informacije.

14:30 Tek sam ušao u 19. godinu, sve što sam rekao je neistina

Vojislav Đorđević zamolio je da on danas iznese odbranu jer mu prethodni put nije bilo dobro, na šta je sudija odgovorila da je on svakako na redu za iznošenje odbrane. On je istakao da ne ostaje pri odbrani koju je ranije dao.

– Zamolio bih da neometano iznesem odbranu. Nisam član nikakve kriminalne grupe niti sam počinio bilo koje delo koje mi se stavlja na teret. Tačno je da sam u 21. maja 2021. dao svoju takozvanu odbranu u prisustvu branioca Nenada Aleksića. Želeo bih da u celosti povučem iskaze koje sam dao kao neistinite, netačne i iznuđene iskaze. Da bih pojasnio zašto sam dao takve iskaze moram da ukažem na to pod kojim sam ih okolnostima davao – rekao je, prenosi Telegraf.

Kako je istakao, nakon negovog lišenja slobode koje su svi mogli da vide na malim ekranima, gde je pred kamerama bačen na pod pred dugim cevima nikada nije bio hapšen niti krivično gonjen.

– Nisam bio opasan po društvenu zajednicu. Moj otac je pozvao mog branioca. Advokat je došao u večernjim časovima. Dogovorili smo se da ne dajem nikakav iskaz. Nisam ni znao zašto sam lišen slobode. Inspektori SBPOK su rekli da se vezujem za Veljka Belivuka. Braniilac je uzeo rešenje o mom zadržavanju. Kada je izašao krneule su strahovite pretnje od strane SBPOK. Više sati i je govoreno kako da dam iskaz i koga da optužim. Rečeno mi je da moram da dam taj iskaz ili će moji roditelji da budu silovani. Meni je to malo nenormalno. Rekli su da nikada neću izaći iz zatvora, da nikada neću igrati rukomet, a to je nešto za šta živim. Ako dam iskaz, rekli su da ću sve to da izbegnem i odmah da se nađem na slobodi – dodao je.

Situaciju je nazvao „psihičkim maltretiranjem policije“ i dodao „da su neki bili dobri, neki loši, ali da su menjali uloge“, te da je sve trajalo nekoliko sati.

– Tek sam ušao u 19. godinu, bio sam u strahu za svoju porodicu, za svoj život, za svoju sportsku karijeru. Član sam rukometnog kluba Partizan od 2013. godine. Nikada nisam dolazio u situaciju da mogu da budem uhapšen. U strahu sam dao taj iskaz, nakon čega su inspektori SBPOK pozvali nazad mog branioca. Ja sam tada bio slomljen i fizički i psihički. Nisu me tukli, ne mogu to da kažem, ali ja imam dva-tri treninga dnevno – rekao je Đorđević.

Podsećamo, na prva tri ročišta pred sudsku govornicu izašlo je 27 optuženih, od kojih su neki izneli svoju odbranu i zadržali pravo da je dopune, dok su drugi odlučili da se ne izjašnjavaju dok ne čuju šta trojica okrivljenih svedoka imaju da kažu.

Pušteni iz pritvora

Podsećamo, na prethodnom ročištu potpuno je ukinut pritvor Borisu Karapandžiću. Osim njega, na slobodu su pušteni Miloš Lukić Selak, Vlade Georgiev i Filip Ivanovski, kojima je pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu da se na 15 dana javljaju u nadležnu policijsku stanicu.

Klanu se na teret stavlja više krivičnih dela

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Tvrde da su dokazi podmetnuti

Miljković je u svom uvodnom izlaganju rekao da „ubijeni nisu bili studenti teologije“, navodeći da su oni možda živi jer nema dokaza da su ubijeni.

– Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skiva supruga. Svedoci saradnici su pod hipnozom i patološki slučajevi, a mašina za mlevenje mesa i oružje naknadno doneti i podmetnuti – rekao je tada Miljković dok je Belivuk izjavio da su razgovori montirani, a fotografije iz Ritopeka fotošopirane.

– Fotografije koje su skinute sa Skaj aplikacije, a na kojima se vide obezglavljena i iskasapljena tela su fotošopirane, a razgovori koji su presretnuti i poruke u kojima su, kako se sumnja, ugovarali likvidacije, a potom ih i komentarisali, montirane – rekao je on i dodao da osporava da je nije vlasnik mašine za melevenja mesa.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare