BELIVUK UPUTIO JEZIVE PRETNJE LALIĆU! Posle ovih reči Velje Nevolje su se „zaledili“ svi u sudnici!

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za najteža krivična dela.

Suđenje se nastavlja saslušanjem trojice svedoka saradnika, kojima će pitanja moći da postavljaju i optuženi.

Tokom sudjenja klanu Veljka Belivuka svuda po sudu raspoređeni su inspektori u civilu, čak i u prostoriji kod novinara trojica“ inkognito službenika“ uz sudsku stražu prate suđenje.

Procenjujemo da više od 30 inspektora ukupno nadziru dešavanja u Specijalnom sudu, pored isto toliko sudskih stražara. 


Belivuk je poslednji doveden u boks za optužene u svetlo plavoj majici. Ušao je uzdignute glave demonstrirajući mišiće kojima se očigledno bavi u pritvorskoj ćeliji.

Kada je izlazio da postavi pitanje okrivljenom Vojislavu Đorđeviću, Belivuk je namignuo jednom od braće Budimir, a kasnije je sa Miljkovićem prošaputao nešto, osmehujući se.

Kad je prozvan Srđan Lalić da svedoči, Belivuk se uspravio i okrenuo ka drugim okrivljenim rekavši; „Sad će p*čka da vidi, j*baćemo ga“, prenosi Republika.

U publici je nekoliko članova porodica okrivljenih i njihovih prijatelja, ali oni ćutke prate suđenje, povremno pogledujući ka novinarima. 

15.35 – Prvi od okrivljenih saradnika, Lalić za govornicom

Pošto je Đorđević završio sa svojom odbranom, sudija je prvog od okrivljenih saradnika pozvala Srđana Lalića.

Lalić je za govornicu izašao noseći u rukama fasciklu sa brojnim papirima, koje je raširio čim je stao za govornicu. Advokati su odmah zatražili da sud odluči da li može da koristi beleške tokom davanja iskaza, pa je veće napravilo kratku pauzu, kako bi doneli odluku o tome.

Sudsko veće se vratilo u sudnicu i saopštilo da smatra da Lalić ne treba da koristi beleške.

– Ako nešto preskočite, mi kao veće možemo na neki način pitanjima da vas podsetimo – rekla mu je sudija, posle čega je odrana zatražila da pomeri svesku.

– Vaš sporazum o svedočenju sud je prihvatio. Znate o čemu sve treba da govorite, šta je predmet optuženja. Vaše dužnosti su da u skladu sa zakonom govorite istinu i da ništa što vam je poznato ne prećutite, davanje lažnog iskaza je krivično delo – upozorila ga je sudija, dodajući da ne može da se poziva da ne odgovara na pojedina pitanja.

– Jasno, kratko je rekao Lalić, držeći obe ruke za sudskom govornicom.

– Samo bih hteo da vam skrenem pažnju, moje izlaganje je obimno, nekoliko sati sigurno. Teško ću hronološki sve to da ispratim bez beleški – rekao je Lalić, obučen u crni džemper, belu košulju i crne pantalone, prenosi Kurir.

– Neke stvari koje se ne nalaze u optužnice i sled događaja koji sam posložio da bi se lako pratilo, u tom smislu mislim – rekao je Lalić, posle čega je sudija navela da može da se podseća, ali ne i da čita.

Ponovo su se za reč javili advokati,koji su tražili da se sveska skloni i da je odnese sudska straža, što je i učinjeno.

Branilac Marka Miljkovića, Vladimir Petrović, zatražio je da se tokom izlaganja Srđana Lalića iz sudnice udalje druga dvojica svedoka saradnika, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Zamenik tužioca Saša Ivanić podsetio je da su okrivljeni saradnici učestvovali i na pripremnom ročištu, slušali odbrane, i da treba da ostanu u sudnici da slušaju. Ovaj stav zamenika tužioca izazvao je buru u sudnici, pa je veće napravilo pauzu pre nego što odluči da li će biti prisutni ili ne. Pauza će trajati 40 minuta.

15.34 – Belivuk postavlja pitanja Đorđeviću

Potom se za reč javio i Belivuk, koji je sproveden u sudnici tek pošto se Miljković vratio na svoje mesto.

Belivuk: Imam samo jedno pitanje. Ispod koje tribine se nalazi kafić koji tužilaštvo naziva bunker?

Đorđević: Ispod istočne.

15.31 – Miljković postavlja pitanja Đorđeviću

Pravo da postavi pitanja optuženom Đorđeviću iskoristio je i Marko Miljković, koji je po optužnici, zajedno sa Veljkom Belivukom organizovao kriminalnu grupu, čiji je član bio i bivši rukometaš. Miljković je iz boksa za optužene, u pratnji stražara uveden u sudnicu.

Miljković: Recite mi Vojislave, da li znate za seksualno opredeljenje I.S.?

Đorđević: Ne znam

Miljković: A optuženog Šejića? Da li voli muškarce ili žene?

Đorđević: Žene.

Miljković je potom počeo da postavlja pitanja o tome kako se zovu inspektori koji su mu pretili da da iskaz, ali Đorđević nije mogao da se seti.

Miljković: Da li se bojite pritvora?

Đorđević: Ne bojim se.

Miljković: Koliko dobro poznajete mene, Veljka i ostale?

Đorđević: Poznajem vas toliko da ste stariji navijači.

14.47 – Optuženi Đorđević za govornicom

Iako se očekivalo da danas na početku suđenju svedoci saradnici daju svoje iskaze, prvi je za govornicu izašao optuženi bivši rukometaš Vojislav Đorđević.

On je izjavio na prethodnom suđenju da mu nije dobro i da će naknadno izneti odbranu.

– Ne ostajem kod svojih ranijih odbrana – rekao je Đorđević na početku izlaganja.

– Prvo želim da kažem da nisam član kriminalne grupe, niti sam počinio bilo kakva krivična dela. Tačno je da sam 20. maja 2021. godine u kasnim noćnim časovima, davao takozvanu odbranu pred Službnom za borbu protiv organizovanog kriminala. Želim da povučen taj iskaz u SBPOK kao i u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Oni su netačni i iznuđeni – rekao je danas bivši rukometaš koji se brani sa slobode.

Nekadašnji rukometaš Partizana izjavio je i da nije znao zašto je uhapšen, osim da se vezuje za Veljka Belivuka.

Specijalni Sud, advokati
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ, MUP SRBIJE, SCREENSHOT

On tvrdi da su mu tokom ispitivanja pretili da neće izaći iz zatvora, da je bio uplašen.

– Inspektori su mi pretili, više sati si govorili koga moram da optužim, da nikada više neću izaći iz zatvora, da nikada više neću igrati rukomet, zašta živim već 10 godina, a da ću ako kažem šta žele odmah da izađem na slobodu – ispričao je optuženi tvrdeći da je bio uplašen za sebe, svoj život, život roditelja i svoju karijeru.

– Nisam počinio krivična dela. Tačno je da sam Partizanovo dete od kada za sebe znam. Moj otac je navijao za Partizan, išao sam sa njim na utakmice. Fudbalski klub volim samo kao sportski navijač – rekao je on iznoseći odbranu.

Kazao je da je u restoran na stadionu Partizana dolazio samo da popije kafu.

– Nisam pratio niti osmatrao nečije kretanje. Ja za to stvarno nemam vremena, ja kada nađem vremena, dolazio sam u taj restoran da popijem kafu. Nekada sam treninge imao tu na stadionu, u teretani, ali nisam počinio dela – dodao je rukometaš, navodeći da su upravo iz kluba u kom trenira obavestili oca da je uhapšen.

Đorđević je naveo i da on nema saznanja da je postojala kriminalna grupa, tvrdeći da nikada u životu nije razmišljao da bude kriminalac.

– Što se tiče skaj aplikacije, ja sam ovde prvi put čuo šta je to. Što se tiče ostalih optuženih, poznajem samo par momaka koji su moji drugari, to su sve dobri momci, Aleksa Dunjić, Aleksa Šejić, Miloš Lukić Selak, Igor Ivančević koji nije ovde. Mi smo pisali transparente, pravili koreografije, ono što mlađi navijači rade. Sa ostalim optuženima nisam imao nikakve kontakte – naveo je on ne pominjući tvrdeći da Belivuka i Miljkovića poznaje samo kao starije navijače.

– Mi smo ih poštovali kao starije navijače, to je elementarna kultura. Bili smo srećni kada priđu, pozdrave se, pitaju šta ima momci, kako ste. Ja nemam čak ni njihove brojeve telefona – dodaje je optuženi.

Njemu se na teret stavlja i krivično delo otmice I.S., koji je potom prema optužnici u prostorijama koje su koristili silovan.

– Niti sam I.S. odveo, niti zadržao. Bio sam na stadionu, istina je, kao i mnogo puta pre toga i mnogo puta posle toga. Tu se okupljaju ne samo navijači, nego i ostali ljubitelji fudbala, bili su tu i fudbaleri, članovi UEF-a, nije to bio kafić samo za navijače – rekao je on.

Vojislav Đorđević, na kraju izlaganja se izvinio optuženima koje je pomenuo u iskazu u policiji, i naveo da ne želi da odgovara na pitanja tužioca jer su mu uništeni život i sportska karijera.

14.41 – Sudsko veće u sudnici

Sudsko veće je ušlo u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih i svedoka saradnika.

14.10 – Okrivljeni stižu u pratnji advokata

U Specijalni sud došao je Filip Ivanovski kome je ovo prvi put da dolazi sa slobode. Inače, on je došao u pratnji jednog momka i advokata Miljane Perendije

Stigao je i Nikola Stefanović, okrivljeni koji dolazi sa slobode.

Upravo su zajedno došli Boris Karapandžić, Vlado Georgiev i sa suprugom Slađanom Sekulić u pratnji advokata. Slađana Sekulić je držala supruga ispod ruke.

U pratnji advokata dolazi Vladimir Dimitrijević.

Upravo je upratnji advokata došao i Miloš Lukić Selak, koji je na prethodnom ročištu pušten na slobodu. Selak je stigao u pratnji advokata Ivana Gvozdenca.

U pratnji advokata došao je Vojislav Đorđević, bivši rukometaš Partizana.

13.50 – Konvoj marica stigao u zgradu suda

U zgradu suda, u pratnji policije, stigle su još dve marice.

Prvi konvoj marica u pratnji Žandarmerije, u kojima su prebačeni optuženi koji su u pritvoru Centralnog zatvora, stigao je u sud. Belivuk i Miljković, podsetimo, borave u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Oko zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj, već je raspoređen veliki broj policajaca u uniformi i civilu.

Podsetimo, Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić postali su svedoci i nagodili se s Tužilaštvom za organizovani kriminal u zamenu za blažu kaznu. Trojica svedoka-saradnika odlučili su da ispričaju sve o zločinima ove kriminalne organizacije, koja se godinama unazad skrivala pod paravanom navijačke frakcije Principi.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare