MINISTAR GORAN VESIĆ: Beograd se zalaže za mir, ali nećemo dozvoliti PROGON SRBA na Kosovu i Metohiji!

Beograd neće provocirati sukobe i nastaviće da poštuje međunarodno pravo i traži mirna i demokratska rešenja za krizu na Kosovu i Metohiji. Nastavićemo da međunarodnoj zajednici ukazujemo na važnost formiranja Zajednice srpskih opština. To je jedini način da se smire tenzije i da se Srbi na severu Kosova i Metohije zaštite od samovolje privremenih vlasti u Prištini – rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je, gostujući na televiziji Pink, istakao da Kurti svojom jednostranom politikom stvara nesigurnost i sprovodi progon nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

– Odgovor na taj progon je formiranje Zajednice srpskih opština. Moramo da imamo instituciju kroz koju će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da artikulišu svoje političke zahteve i koja će biti garant zaštite njihovih prava i bezbednosti – istakao je Vesić.

On je ukazao da Beograd poštuje međunarodno javno pravo i odredbe Briselskog sporazuma. – Priština već deset godina izbegava da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma čiji je garant Evropska unija. Svojim jednostranim aktima Aljbin Kurti se smeje u lice ne samo Beogradu, već i Briselu i Vašingtonu pod čijim pokroviteljstvom je taj sporazum potpisan. Evropska unija očigledno nema snage da natera Kurtija da ispuni ono što su potpisali njegovi prethodnici u Prištini – naveo je Vesić.

On je upozorio da je Kurtijeva jedina politička karta rat.

– Kurti je političar koji nema šta drugo da ponudi Albancima na Kosovu osim ratne retorike. Vučić je Srbiji doneo viši standard, nove fabrike, energetsku stabilnost. Kurti to ne može da obezbedi svojim sunarodnicima na Kosovu. Zato poseže za ratom jer se nada da bi sukobom sa Srbijom mogao politički da profitira. To je veoma opasno – rekao je Vesić.

Ukazujući na ekonomske prilike u regionu, Vesić je objasnio da je predsednik Vučić ne samo nosilac ekonomskog razvoja Srbije, već i glavnih integracionih procesa na Balkanu, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan.

– Mi danas sa našim partnerima iz Albanije i Severne Makedinije imamo jedinstveno tržište roba, ljudi i kapitala. Ova inicijativa pokazuje kako ekonomska saradnja može da bude dobra pretpostavka za rešavanje složenih političkih odnosa na jednoj teritoriji. Kurti to nažalost ne razume – rekao je Vesić.

Ministar Vesić je istakao da neće biti novih ratova i sukoba dok je na čelu Srbije Aleksandar Vučić. – Dok je Vučić predsednik, neće biti rata, ali će Srbija energično braniti svoje pozicije i neće saginjati glavu ni pred kim. Ne želimo rat, poštujemo međunarodno pravo, ali ne dozvoljavamo da se bilo ko iživljava nad našim sunarodnicima ma gde oni živeli. Srbija danas ima ekonomsku i odrambenu moć da zaštiti bezbednost Srba u regionu – zaključio je Vesić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare