VISOKI PREDSTAVNIK EU BORELJ: Očekujemo odgovor Beograda i Prištine na nemačko-francuski predlog

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je da se u sledećim danima očekuje odgovor Beograda i Prištine na nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa dve strane.

Žozep Borelj je izrazio nadu da će odgovor dve strane dozvoliti napredak u procesu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u Berlinu da EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

Borelj poručuje da je potrebno da se „prevaziđe nasleđe prošlosti“ i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine i da upravo to treba da omogući dijalog.

„Puno radimo na tome, sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. Pre leta prezentovali smo plan kako bi se prevazišla atmosfera permanentne krize i da bi se našao način za široku normalizaciju odnosa. Zahvalan sam za podršku koju dobijamo od Nemačke i Francuske za ovaj plan“, rekao je Borelj, prenosi RTS pisanje Tanjuga.

Visoki predstavnik ocenjuje da je to dobra prilika za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglašava da je normalizacija odnosa veoma važna za napredak obe strane na evropskom putu. Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da Srbija završava svoj odgovor na nemačko-francuski predlog i da će ga uručiti u formi non pejpera.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare