ŠOLC MOLIO SI ĐINPINGA: Izvršite pritisak na Moskvu da što pre okonča rat u Ukrajini i da se povuku!

Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji ga je, između ostalog, pozvao da iskoristi svoj uticaj i izvrši pritisak na Moskvu da što pre okonča rat u Ukrajini.

„Rekao sam kineskom predsedniku da je važno iskoristiti svoj uticaj i izvršiti pritisak na Rusiju. Moskva mora odmah da zaustavi napade koji svakodnevno stradaju civilno stanovništvo i da se povuče iz Ukrajine“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare, prenosi Kurir.

On je dodao da se Nemačka i Kina slažu da su ruske pretnje upotrebom nuklearnog oružja neprihvatljive.

Šolc je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da produži saradnju u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka. „Glad se ne sme koristiti kao oružje“, upozorio je on.

„Takođe želimo da razgovaramo o tome kako možemo dalje da razvijamo našu saradnju u drugim oblastima“, rekao je Šolc u vezi sa odnosima sa Kinom, navodi francuska novinska agencija AFP u Pekingu, pominjući klimatske promene i bezbednost hrane.

„Verujemo da će poseta ojačati međusobno razumevanje i poverenje, produbiti praktičnu saradnju u različitim oblastima i formirati čvrste planove za razvoj kinesko-nemačkih odnosa u narednoj fazi“, rekao je Ši, prenosi kineska CCTV.

Nemački kancelar posetio je Peking kao prvi lider jedne od država članica EU i grupe G7 nakon izbijanja pandemije Covid-19.

Očekuje se da će on sa Sijem razgovarati o nizu pitanja, uključujući bilateralne odnose, ekonomsku saradnju Nemačke i Kine, rusku invaziju na Ukrajinu i tenzije oko statusa Tajvana.

„Dobro je što ovde možemo da razmenjujemo mišljenja o svim pitanjima, pa i o onima o kojima imamo različite stavove“, rekao je kancelar.

Šolc, koji će se danas sastati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom, suočava se sa kritikama zbog svoje posete, a zabrinuta je i nemačka koalicija.

Zabrinutost je, između ostalih, izrazila nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok iz Partije zelenih, koja je pre posete rekla da se greške Nemačke koje je u prošlosti napravila sa Rusijom ne smeju da se ponove. Šolca je istovremeno podsetio da je njegova vlada došla na vlast uz obećanje da će promeniti strategiju prema Kini.

Kancelarku u Pekingu prati privredna delegacija, u kojoj su, između ostalih, vodeći predstavnici Folksvagena, BASF-a i Dojče banke. Inače, poseta će trajati samo jedanaest sati.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare