PUTIN USLOVIO: Nastavak sporazuma o žitu moguć posle istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je ponovno pristupanje Rusije sporazumu o žitu moguće posle istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine, saopštila je danas pres služba Kremlja posle telefonskog razgovora dvojice lidera.

Neophodno je sprovesti detaljnu istragu okolnosti pokušaja udara na infrastrukturu i brodove Crnomorske flote u Sevastopolju kao i dobijanja stvarnih garancija od Kijeva o striktnom pridržavanju Istanbulskih sporazuma, posebno nekorišćenju humanitarnog koridora u vojne svrhe. Tek nakon toga bilo bi moguće razmotriti nastavak aktivnosti u okviru Crnomorske inicijative – navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

Predsednik Rusije podsetio je i da nije ispunjen drugi deo paketa sporazuma prema kojem je trebalo da se deblokira izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

Erdogan je Putinu preneo da Turska nastavlja da preduzima neophodne korake za rešavanje problema u vezi sa sprovođenjem sporazuma o žitu.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare