Pojavio se virus opasan po male bebe u Nišu: Obustavljen prijem na intenzivnu negu za novorođenčad

Dr Zoran Perišić, direktor KC Niš, potvrdio je da je zaustavljen prijem na intenzivnu negu za novorođenčad usled pojave RSV virusa, koji može biti opasan za tek rođenu decu i odojčad.

– Nema epidemije. Ništa se ne dešava tog tipa. Samo je zaustavljen prijem na intenzivnu negu za novorođenčad zato što se pojavio RSV virus. Njemu je inače vreme u oktobru, novembru, ali smo smatrali da treba delovati preventivno i na vreme zaustaviti širenje – rekao je Perišić, prenosi Telegraf.

U ovom trenutku je troje dece pozitivno, dodao je on.

– Svi su oni dobro, dobro reaguju na terapiju i niko nije u situaciji da se bori za život. Svi delovi pedijatrije rade, samo je obustavljen prijem u intentzivnu negu za ugroženu novorođenčad i oni se prebacuju u pedijatrijske ustanove u Beogradu da ne bi situacija eskalirala – pojasnio je Perišić.

Direktorka pedijatrije prof. dr Jelena Vojinović poručila je da su sva prevremeno rođena i druga deca dobro.

– Do pojave infekcije došlo je kada je u našu jedinicu intenzivnog lečenja za novorođenčad upućeno dvoje male dece, novorođenče od tri nedelje i odojče od dva i po meseca. Oni su bili životno ugroženi i inficirani RSV virusom. Ovaj virus inače izaziva uobičajenu lakšu respiratornu infekciju kod većine dece, ali ugrožena populacija su novorođenčad i odojčad. Srećom, oni su stabilizovani, reanimirani i sad već u oporavku – rekla je dr Vojinović.

Kako ja dalje navela, sproveli su preventivnu meru koja podrazumeva da će u narednih nekoliko dana obustaviti prijeme, a sa kolegama iz Beograda su dogovorili da će preuzimati bebe, dok se u Nišu ne sprovedu sve epidemiološke mere.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare