MINISTAR DAČIĆ O DRONOVIMA ŠPIJUNIMA: Nismo mi ti koji prave probleme, neka kontrolišu naslednike OVK kojima su cilj INCIDENTI

Ministar spoljnih poslova u vladi republike Srbije, Ivica Dačić, govorio je u jutarnjem programu Kurir televiziji o aktuelnim političkim tememama.

On je rekao da nije iznenađen resorom koji mu je pripao, jer je kaže jedina dilema bila da li će dobiti ministarstvo spoljnih ili ministarvo unutrašnjih poslova. Njegovo ministarstvo, kako kaže, nije jedino koje vodi spoljnu politiku, već to rade pre svega vlada i predsednik.

– Nije ministarstvo spoljnih poslova ono koje samo vodi spoljnu politiku. Nju sprovodi vlada u saradnji sa predsednikom. Nije bilo predsednika koji se ne meša u spoljnu politiku. Normalno je da će predsednik da se uključuje u vođenje svakog nivoa polike. Pogrešno je tumačenje da je predsednik engleska kraljica, pa neće da se meša – rekao je Dačić, prenosi Kurir.

Dačić je negativno prokomentarisao opomene Prištinske vlasti zbog srpskih registracija.

– To su jednostrani potezi. Zato se zapadne zemlje ljute na Prištinu. Ono što fali u tim verbalnim osudama zapada jesu konretne mere koje bi uticale na Prištinu da promeni svoju politiku. Ovako, to je signal da mogu da nastave da povlače slične poteze – kaže Dačić i dodaje da je poltika Amerike preme tzv. Kosovu, poslednjih meseci uravnoteženija nego ranije.

– Bez obzira na to što su SAD bile na strani Prištine svih ovih godina i decenija, u ovim poslednjim mesecima imali su uravnoteženiji pristup u odnosu na neke evropske zemlje.

On je naglasio da su mir i stabilnost prioritetni ciljeve srpske politike.

– Važno je da sačuvamo mir i prisebnost i veoma je važno da Srbi sa Kosova budu u kontutu sa vladom i predsednikom Srbije kako ne bi došlo do toga da mi budemo prepoznati kao remetilački faktor.

Dačić je istakao da mu nije jasno nadletanje vojnih dronova izbad objekata republike Srbije. 

– Nije mi jasno čemu služe ovi dronovi. Ne pravimo mi probleme. Neka kontrolišu naslednike OVK koji žele dole da izazivaju incidente – rekao je Dačić, a potom se osvrnuo na sutrašnje zasedanje saveta bezbednosti

– Sutra je važna sednica saveta bezbednosti.Njima bi bilo najlakše da Srbija izađe dok se glasa o prijemu Kosova. Na zapadu bi hteli da se Srbija anestezira, da se ne buni protiv priznanja Kosova. Dođe Olaf Šolc kod predsednika Vučića i kaže uvedite sankcije Rusiji, a mi podržavamo prijem Kosova u savet bezbednost i nadamo se da se Srbija neće ljutiti i da neće napustiti savet bezbednosti. Onda nije ni čudo što je tako veliki broj građana Srbije protiv EU. To nikada ranij nije bilo tako- zaključio je Dačić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare