KRVAVA NEDELJA: Najsmrtonosniji dan za rusku vojsku od početka invazije?! UBIJENO 950 VOJNIKA? 

Nedelja je, kako tvrde ukrajinske vlasti, bila najsmrtonosniji dan za rusku vojsku još od 24. februara, kada je počela ruska invazija!

General-pukovnik Serhij Šaptala, načelnik Generalštaba ukrajinske armije, tvrdi da su ukrajinske snage okupatorima u nedelju nanele teške gubitke.

Raketni napadi

Prema njegovim rečima, likvidirano je 950 ruskih vojnika, zaplenjena su 52 pešadijska oklopna vozila, kao i 13 tenkova, a uništen je i jedan krstareći projektil. Ruska strana nije komentarisala ove navode o teškim gubicima.

– Imali smo dobra 24 sata. Okupatoru smo naneli najteže gubitke na frontu u Donjecku i Limanu – naveo je general Šaptala. U Kijevu tvrde da Rusija na front šalje slabo obučene nedavno mobilisane rezerviste i da je poslednje intenziviranje raketnih napada na ukrajinske gradova zapravo posledica teških gubitaka koje zvanična Moskva trpi na frontu.

Ukrajina tvrdi da je od početka rata onesposobila 71.200 ruskih vojnika. Objavljen je i snimak na kome se vidi kako ruski vojnici na oklopnom pešadijskom vozilu navodno beže panično pred ukrajinskim snagama zbog čega im vozilo sleće sa puta i prevrće se.

Ovaj video je navodno snimljen u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, jednoj od četiri koje je Rusija anektirala posle referenduma čije rezultate Ukrajina i zapadne zemlje ne priznaju. Rusko ministarstvo odbrane je za vikend navelo da su ispunjeni svi ciljevi i uništene gađane mete, dok je u Hersonskoj oblasti odbijen napad ukrajinskih snaga.

Proruske vlasti u Hersonu najavile su novu evakuaciju stanovništva sa desne obale Dnjepra zbog opasnosti od ukrajinskih raketnih napada i miniranja velike brane, što bi dovelo do potapanja velikih delova grada.

Međusobne optužbe

Ruska i ukrajinska strana se međusobno optužuju da planiraju rušenje brane. Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra proglasio delimičnu mobilizaciju i najavio da će 300.000 rezervista biti mobilisano kako bi se odgovorilo na ukrajinsku ofanzivu na istoku i jugu zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naveo je juče oko podne da je snabdevanje vodom i strujom obnovljeno širom Kijeva:

– Snabdevanje vodom i strujom u potpunosti je obnovljeno – napisao je Kličko na Telegramu.

Ruski napadi u ponedeljak ujutru na ukrajinsku infrastrukturu izazvali su prekid snabdevanja vodom i strujom za više od 350.000 stanovnika ukrajinske prestonice.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare