HAOS POSLE POVLAČENJA RUSIJE IZ SPORAZUMA O IZVOZU ŽITA: Obustavlja se isplovljavanje teretnih brodova s ukrajinskim žitaricama 

ISTANBUL – Zajednički koordinacioni centar, zadužen za sprovođenje međunarodnog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, objavio je danas da od sutra obustavlja svako isplovljavanje teretnih brodova. Po Sekretarijatu UN u Zajedničkom koordinacionom centru, s tim su se saglasile delegacije Ukrajine, Rusije i Turske.

Rusija je u subotu, posle napada dronovima na njenu crnomorsku flotu na Krimu, za koji je optužila Ukrajinu, pomognutu Velikom Britanijom, objavila da suspenduje svoje učešće u zajedničkom sporazumu o izvozu ukrajinskog žita.

Tri teretna broda ipak su danas isplovila iz ukrajinskih luka i „humanitarnim korodorom“ kroz Crno more. To su odobrile delegacije Ukrajine, Turske i UN, naveo je Zajednički koordinacioni centar dok je „ruska delegacija o tome informisana“.

Rusija je juče upozorila da je opasno nastaviti plovidbu tim koridorom bez njenog odobrenja i tražila da Ukrajina garantuje bezbednost u tom koridoru. Centar je večeras saopštio da koordinator UN Amir Abdulah ulaže sve napore u bliskoj saradnji s posrednicom Turskom da obnovi puno učešće svih strana u sporazumu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji sa svojim ministrima vodi više inicijativa za izlazak iz ove krize, razgovarao je danas sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a treba da razgovara i s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Sporazum je potpisan u Istanbulu 19. jula na četiri meseca, a cilj mu je da spreči prehrambenu krizu u svetu, posebno u Africi. Sporazumom je omogućen izvoz gotovo 10 miliona tona ukrajinskih žitarica zarobljenih u ukrajinskim lukama od početka ruske agresije 24. februara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare