ZAHLAĐENJE PRE NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI! DETALJNA PROGNOZA ZA POČETAK NOVEMBRA: Miholjsko leto ima kraj, posle VRUĆINE hladni talas

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je na društvenim mrežama detaljnu prognozu za naredne dane.

– Narednih dana nastavlja se dominacija anticiklona koji nam već duži vremenski period donosi suvo i relativno toplo vreme. Samo u predelima sa dužim zadržavanjem magle i niskih oblaka temperature budu barem blizu proseka. Tako će biti i danas i sutra, dok će 1.11. biti manje magle uz južno strujanje te bi ovog dana maksimumi ponegde moglo dostići i oko +27 stepeni Celzijusa, što su ekstremno visoke temperature za ovaj deo godine – piše meteorolog i dodaje:

– U sredu će uz premeštanje vrlo slabog, hladnog, fronta koji ne bi trebao doneti padavine biti manje toplo uz umeren zapadni vetar i maksimume do +15 do +21 stepeni Celzijusa, dok se oko 4.11. očekuje premena sinoptike koja bi mogla doneti konačan kraj ovog neobično dugog miholjskog leta. Oko tog datuma modeli simuliraju premeštanje hladnog fronta koje bi uslovilo sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom, prenosi Kurir.

On navodi i da za sada većina operativnih proračuna taj ciklon postavlja u položaj koji ka nama brzo povlači osetno hladniji vazduh te bi uz kišu i osetno zahlađenje na višim planinama bilo i snega.

UDARNA VEST.rs

– Jedino operativni ECMWF postavlja taj sekundaran ciklon zapadnije i time region zantno duže ostaje u njegovom toplom sektoru te je padavina znanto manje i zahlađenje je blaže. Ipak ako se uzmu u obzir svi ostali operativni i ansamble proračuni, uključujući i ansmable proračune ECMWF modela verovatnije da od 4.11. do oko 7.11. usledi prvo jače, jesenje, zahlađenje – piše Čubrilo:

– Ukoliko se situacija bude razvijala po proračunu tog modela za naredni vikend osetno hladnije uz padavine i dnevne maksimume od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka za početak novembra. Posle 7.11. stoji signal za jačanje anticiklona, ali bi se naš deo Evrope mogao nalaziti na njegovoj istočnoj periferiji što bi nama donelo nastavak strujanja vazduha sa severozapada uz temperature u okvirima proseka.

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare