PRIŠTINA NE ODUSTAJE OD SULUDIH PLANOVA! Kurti molio Ukrajince za pomoć u napadu na Srbe!

Premijer lažne države tražio podršku od ukrajinskog poslanika Olekseja Gončarenka. Parlament u Kijevu odbacio zahtev za priznanje ‘Kosova’

Takozvani ‘premijer’ lažne države Kosovo Aljbin Kurti, tri dana uoči isteka roka za nasilnu preregistraciju vozila čiji su vlasnici Srbi na lažne ‘RKS’ tablice, molio je ukrajinskog poslanika Olekseja Gončarenka za podršku za napad na Srbe!?

Kurti se u Prištini sastao sa Gončarenkom, koji je javnosti poznat po jezivim pretnjama Srbiji i predsedniku Vučiću, i zahvalio mu na pokretanju rezolucije za priznanje ‘Kosova’ u ukrajinskom parlamentu. Samo nekoliko sati kasnije, međutim, Vrhovna rada Ukrajine saopštila je da ‘nije ovlastila Gončarenka’ da govori u ime države i momentalno odbacila zahtev za priznanje lažne države!

Uzalud se nadao

Kurti sa Gončarenkom, kako je saopšteno u Prištini, razgovarao o ‘svim odlukama i akcijama koje je Kosovo preduzelo u znak solidarnosti sa Ukrajinom’, a dotakli su se i teme u vezi sa preregistracijom, ali nikakvi detalji tog razgovora nisu saopšteni!?!

‘Kurti govorio o dešavanjima na Kosovu, situaciji u regionu, odnosima Kosova sa zemljama Zapadnog Balkana i bliskim odnosima Srbije sa Rusijom’, navodi se u saopštenju.

Posle ovog susreta Kurtija i Gončarenka reagovala je Vrhovna rada Ukrajine, saopštivši da nije ovlastila poslanika Oleksija Gončarenka da zastupa stav parlamenta na Kosovu.

‘Putovanje na Kosovo Oleksija Gončarenka je čisto privatnog karaktera. Vrhovna rada Ukrajine ili bilo koji njen organ nije ovlastio nijednog narodnog poslanika da zastupa stav ukrajinskog parlamenta na Kosovu ili bilo gde drugde. Izdvojeno mišljenje narodnog poslanika Ukrajine, čak i ako je član parlamentarne delegacije, nije stav zakonodavnog organa države. Ukrajina ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova’, navodi se u dopisu.

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan, komentarišući sve ove navode, kaže da Kurti od početka sukoba u Ukrajini pokušava da kolektivnom Zapadu predstavi Srbiju kao produženu ruku Rusije koja će destabilizovati region.

– Istovremeno pokušava da glumi Zelenskog i, poput njega, traži oružje i podršku da se suprotstavi navodnoj ‘agresiji’ Srbije, uključujući sada i nasilnu preregistraciju vozila čiji su vlasnici Srbi. Poseta antisrpski raspoloženog Ukrajinca Gončarenka dođe mu kao stručna edukacija u propagandnom i vojnom smislu, ali i odlična prilika da privuče pažnju zapadne javnosti na platformu ‘opasne Srbije’ i novog sukoba, kako to Kurtijeva skromna pamet zamišlja – naglašava Karan.

Ekstremističke ideje

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović ocenjuje da je Gončarenko pozivao ustaše da se osvete predsedniku Vučiću, a da sada ide korak dalje.

– Gončarenko očigledno podržava sve što Kurti radi protiv Srba u južnoj pokrajini. Ukrajinski poslanik očito prenosi svoje opasne ideje Kurtiju, o tome šta bi trebalo da uradi 1. novembra, kada ističe rok za nasilnu preregistraciju. Bilo bi bolje da misle o tome kako da doprinesu miru i stabilnosti, jer u suprotnom mogu da prođu kao neki ljudi koji su zagovarali ideologiju nacizma i fašizma – zaključuje Bjegović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare