OVAJ GRAD NAJAVIO MANJE RAČUNE ZA DANE BEZ GREJANJA: Počinju tople probe

Lepo vreme odložilo je grejnu sezonu, a i dalje će određivati jačinu grejanja. Iz Toplana poručuju da će grejanje početi 1. novembra u skladu sa vremenskim uslovima. Neke najavljuju da će umanjiti račune za dane bez grejanja.

Oktobarsko sunce štedi energente, toplane u proseku imaju zalihe za mesec i po do dva grejanja. Toplana u Vranju najavljuje tople probe.

„Od početka oktobra radili smo samo hladnu probu. Sistem je pod pritiskom, ali je sada došlo vreme da ga normalizujemo, tako da ćemo u subotu u jutarnjim časovima, jer se najavljuje neka niža tempertura, bar ovde u Vranju 4 stepena, tako ćemo par sati grejati. Videćemo kakva je situacija. Isto ćemo da primenimo i u nedelju i ponedeljak. A utorak ćemo zvanično da krenemo“, ističe Goran Petrović, direktor JP „Novi dom“ u Vranju.

U Zrenjaninu su povremeno već grejali kada je bilo prohladno, a račune nemaju razloga da smanjuju, jer ih diktira naplata po potrošnji. U Leskovcu nije taj sistem obračuna i najavljuju da će oktobarski račun biti niži.

„Odluka gradskog veća je upravo takva da se proporcionalno broju dana umanje računi, a koliko će to biti, to ćemo tek videti. Zavisno sada od vremenskih uslova, u skladu sa meteorološkim uslovima, a mi smo spremni da počnemo sada i sa toplim probama i sa grejanjem“, ukazuje Miloš Ilić, direktor Toplane u Leskovcu.

Kada će i koliko radijatori biti topli, odlučuje svaki grad za sebe. Stručnjaci ukazuju da se energija najviše uštedi uz dobru izolaciju i stolariju.

„Treba razmišljati paralelno sa štednjom o tim ozbiljnim projektima energetske efikasnosti. Počeli smo mi to u Srbiji, to je glavni resurs u Srbiji. Taj megavat koga uradimo u okviru energetske efikasnosti je najjeftiniji megavat“, napominje Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Domaćinstvima koja su već ovog meseca uspela da smanje potrošnju struje u odnosu na oktobar prošle godine, EPS će umanjiti račun.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare