TURCI TVRDE DA VRLO BRZO POSTAJU ‘GASNI CENTAR’! Srbiji gas iz Turske do kraja godine?! 

Srbija bi već do kraja ove godine mogla da počne da dobija gas iz Turske, pošto iz Ankare najavljuju da će ta zemlja vrlo brzo postati ‘gasni centar’ preko kog će se snabdevati čitav Balkan.

Fatih Donmez, turski ministar energetike i prirodnih resursa, rekao je da će Turska do kraja godine završiti ‘mapu puta’ i da već ima potrebnu infrastrukturu da vrlo brzo postane najveći evroazijski centar za distribuciju gasa. Turski mediji prethodno su objavili da su se turski i ruski lideri Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin dogovorili da u Turskoj naprave ‘gasni hab’, koji će snabdevati Evropu gasom preko tri kraka gasovoda, od kojih će srednji ići prema Srbiji.

Naša dobra šansa

Ovim ćemo obezbediti diversifikaciju izvora energenata i obezbediti energetsku stabilnost

Aleksandra Tomić, zamenica predsednika Odbora za energetiku 

– Turska će do kraja godine završiti mapu puta kako bi ostvarila dugogodišnji san da funkcioniše kao centar trgovine gasom. Naša zemlja već ima infrastrukturu koja će doprineti ostvarenju ovog cilja. S obzirom na jedinstveni geografski položaj Turske, koja se prostire na teritoriji Evrope i Azije, naša država je u dobroj poziciji da premosti jaz između dobavljača i kupaca gasa, pružajući mnogo prednosti i jednima i drugima – ističe Donmez.

Moj ugao

DMITRIJ PESKOV PORTPAROL KREMLJA 

Turska je trenutno jedna od država kojima Rusija isporučuje najveću količinu gasa i poseduje jedan od najvećih gasovodnih sistema, koji ima veliki potencijal za širenje.

Komentarišući ove navode, zamenica predsednika Odbora za energetiku Aleksandra Tomić kaže da se Srbiji ‘otvara velika šansa’.

Vučić, Rama i Kovačevski o kriznoj zimi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

‘Održao sam sastanak sa Ramom i Kovačevskim kako bismo obezbedili ‘sigurnu zimu’ za sve naše građane. ‘Otvoreni Balkan’ znači mir, prosperitet i sigurniju budućnost za narode našeg regiona, jer zajedno smo uvek jači’, napisao je Vučić na Instagramu.

– Turski naučnici već su uradili projekat gasnog haba, čiji će južni krak ići ka Italiji, srednji ka Srbiji, a severni ka Rumuniji i Nemačkoj. Ako Turska uspe da sve to uradi u ovom rekordnom roku, onda se i nama otvara velika šansa. Time bismo obezbedili diversifikaciju izvora energenata i obezbedili energetsku stabilnost – uverena je Tomićeva.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare