DANAS SEDNICA PARLAMENTA U SKUPŠTINI! Orlić: Očekujem da ćemo do četvrtka imati novu vladu

Poslanici Skupštine Srbije od 12.30 počinju raspravu o predlogu novog kabineta Ane Brnabić. Mandatarka će osim sastava nove Vlade Srbije izložiti i svoj politički program. Predsednik parlamenta Vladimir Orlić kaže da će se predviđenih pet sati na raspravu sigurno udvostručiti, računajući replike i očekivana pozivanja na povredu Poslovnika

Skupština Srbije razmatraće na posebnoj sednici izbor nove Vlade. Poznata su imena svih ministara. Dosadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević preuzeće istoimeni ministarski resor. Sa mesta direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u Vladu ulazi Mihailo Jovanović i vodiće ministarstvo informisanja i telekomunikacija. U novoj Vladi Srbije neće biti Zlatibora Lončara, Branislava Nedimovića, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića i Jadranke Joksimović. 

Vladimir Orlić isitče da pet sati za rasapravu o novoj vladi predviđa Poslovnik, dok je u praksi to, govtovo uvek,  dvostruko više. „Svaki šef 15 poslaničkih grupa, računajući replike i pozivanje na povredu Poslovnika, što će samo po sebi trajati pet sati“.

Očekuje da će pozivanje na povredu Poslovnik dogoditi i više desetina puta a da ćemo tek u sredu doći do same rasprave.

Naglašava da se neće razmtrati amandmani, budući da se raspravlja samo o sastavu nove vlade. 

Pored sastava vlade mandatarka će obrazložiti glavne elemente poltitike svog novog kabineta. Prema njegovim rečima, cela Srbja očekuje da će se obezbediti konitinuitet politike koja se već vodi u, kako je naglasio, trenutku velikih potresa u Evropi i svetu. 

Prvo ide ekspoze mandatarke Ane Brnabić. Ministri neće govoriti dok ne budu izbrni, a svaki poslanik će ispred sebe imati tekst ekspozea, navdio Orlić.

Kada će vlada biti izbarana, Orlić kaže da zavisi od toga koliko će poslanici biti raspoloženi za priču. Sednica će trajati i popodne i uveče, sutra nastaljamo a posle glasanja, poslanici će polagati zakletvu, dodaje predsednik Skupštine Srbije.

Orlić procenjuje da će nova vlada biti izabrana do četvrtka.

– Uvek su pozvani i predstavnici državnih organa, kompletan diplomatski kor, a očekuje se da će predsednik Aleksandar Vučić prisustvovati polaganju zakletve članova nove vlade – kaže Orlić. 
UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare